Ojačajte imunitet

Top voće i povrće za obilje Vitamina C

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Top voće i povrće za obilje Vitamina C
Foto: Ilustracija

U današnje vrijeme, kada je zdravlje postalo prioritet, razumijevanje uloge vitamina C u jačanju imuniteta i očuvanju kože postaje sve važnije. Vitamin C je moćan antioksidans koji ne samo da podržava imunološki sistem već igra ključnu ulogu i u zdravlju kože. Srećom, priroda nam nudi mnogo opcija bogatih ovim vrijednim nutrijentom.

NAR

Ovo sočno voće nije samo ukusno, već je i izvrstan izvor vitamina C. Pomaže u jačanju imuniteta i potiče proizvodnju kolagena za zdravu kožu.

CRVENA PAPRIKA

Iznenadili biste se koliko je crvena paprika bogata vitaminom C. Samo jedna paprika može zadovoljiti dnevne potrebe za ovim vitaminom.

BROKULA

Osim što je bogata vlaknima i drugim važnim hranjivim sastojcima, brokula je također izvrstan izvor vitamina C. Uključite je u svoje obroke za dodatni imunološki poticaj.

KIVI

Ovaj mali zeleni voćni biser pun je vitamina C, ali i drugih korisnih hranjivih sastojaka poput vitamina K i folata. Savršen je dodatak smoothiejima ili voćnim salatama.

ŠIPAK

Još jedno voće koje se ističe po svojoj visokoj koncentraciji vitamina C. Sok od šipka ili čaj od šipka odlični su načini za unapređenje imuniteta i hidrataciju kože.
Uz redovitu konzumaciju ovih voća i povrća, možete osigurati adekvatan unos vitamina C za jačanje vašeg imunološkog sistema, poboljšanje zdravlja kože i bolju apsorpciju željeza.