Tvrdi ljekar

Tri stvari koje rade kardiolozi kako bi živjeli duže

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Tri stvari koje rade kardiolozi kako bi živjeli duže
Tri stvari koje rade kardiolozi kako bi živjeli duže / Ilustracija

Koliko ćemo dugo živjeti ovisi o više faktora, od kojih su neki izvan naše kontrole, poput genetike, bolesti i povreda. Međutim, postoje i životne navike koje igraju veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju i zdravlju našeg srca, a na njih možemo utjecati.

Imajući to na umu, kardiolog Mohammed Alo otkrio je tri stvari koje čini kako bi produžio životni vijek. Savjetovao je tri stvari koje možete pročitati u nastavku.

Prvo što ističe jeste da trebate održavati tjelesnu težinu.

Poznato je da su pretilost i prekomjerna tjelesna težina glavni faktori rizika za mnoge zdravstvene probleme, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, neke vrste raka i moždani udar.

Drugo je pridržavanje mediteranske ishrane.

Mediteranska ishrana uključuje puno povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i zdravih masti te isključuje prerađenu hranu, slatku hranu ili zasićene masti.

Istraživači su otkrili da mediteranska ishrana smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola. Također, pokazalo se da ljudi koji slijede mediteransku ishranu žive duže te da imaju zdravu tjelesnu težinu.

Na kraju, dr. Alo savjetuje da odaberemo aktivnost u kojoj uživamo kako bismo redovno vježbali.

"Te su tri stvari za koje je naučno dokazano da vam pomažu živjeti duže, sretnije i zdravije", poručio je.