Alkohol deblja više i od brze hrane

FOUR HANDS MALE AND FEMALE TOAST WITH MUGS OF BEER
Tim kanadskih istraživača objavio je rezultate novog istraživanja prema kojem tinejdžeri i mladi koji češće piju alkohol imaju znatno veće šanse da dobiju višak kilograma.

Novi podaci dolaze sa Univerziteta Vaterlo u Ontariju, a testirali su srednjoškolce iz 89 škola koji su ispunili anonimne ankete. Među pitanjima je bilo i koliko često piju alkohol.

Čak 39 odsto srednjoškolaca priznalo je da se bar jednom mjesečno napiju, što uključuje najmanje pet alkoholnih pića tokom izlaska, a 11 odsto toliko popije najmanje jednom nedjeljno. Sav taj alkohol preračunava se u dodatne kalorije, a slatka žestoka pića imaju više kalorija.

Zatim su na temelju podataka (kakav alkohol konzumiraju — pivo, vino, žestoka pića i šta jedu), izračunali prosječne kalorije, odnosno kilograme koje su mogli dobiti kao višak.

Na primjer, oni koji su se jednom sedmično napili od votke, godišnje bi unjeli 57.000 kalorija više od onih koji nisu, što znači da su se udebljali do 7,5 kilograma.

Ovo je jedna od prvih studija koja se konkretno bavila gojaznošću i debljinom kod mladih, a koja je povezana s alkoholom. Jedno od petoro američke djece i 30 odsto kanadske je ili gojazno ili ima znatan višak kilograma.

Ranija istraživanja bavila su se uglavnom time koliko dodaci i šećeri u svakodnevnoj ishrani utiču na gojaznost.

(Cuvajzdravlje.ba)