Četiri vitamina koja jačaju imunitet i pomažu u borbi s koronavirusom

U protekloj godini puno toga smo naučili o covidu-19, a neki vitamini mogli bi ojačati vaš imunitet što bi moglo olakšati borbu s koronavirusom.

Nedavne studije pokazale su da vitam D ima važnu ulogu u borbi protiv covida-19. Liječnik PeterOsborne savjetuje da odradite krvne pretrage kako bi provjerili razinu vitamina u organizmu.

Dodao je da osobe koje obole od covida a imaju nisku razinu vitamina D imaju veće šanse da završe na respiratoru i stoga savjetuje da u vrijeme pandemije treba unositi dovoljne količine vitamina.

Razine vitamina D zimi opadaju jer smo manje izloženi sunčevoj svjetlosti. Potrebno je 20 minuta sunčeve svjetlosti dnevno da bi unijeli dovoljnu količinu vitamina D u tijelu.

Dr. Osborne vjeruje da je vitamin D jedan od najjednostavnijih i najpristupačnijih načina koji bi vas mogao zaštiti u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Vitamin D je vrlo jeftin. Možete ga kupiti u lokalnoj prehrambenoj trgovini, a možda vam samo spasi život, ako se razbolite”, rekao je dr. Osborne za Fox6.

Uz to, potiče ljude da tijekom epidemije unose četiri dodatka koja jačaju imunitet, a to su:

1. Vitamin D – razinu ovog vitamina u tijelu možete provjeriti jednostavnim krvnim pretragama.

2. Vitamin C – nekoliko studija pokazalo je da zbog vitamina C osoba može imati bolje ishode nakon što obole od covida.

3. Cink – zaustavlja replikaciju virusa na više načina, a sprječava i ulazak virusa u stanicu, pa je cink trenutno vrlo važan.

4. Kvercetin – to je vrlo jaka antioksidativna tvar koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Kvercetin otvara stanice u vašem tijelu kako bi cink mogao ući u njih i potom djelovati, prenosi n1.

U nekim bolnicama liječnici ove dodatke primjenjuju u liječenju osoba koje su pozitivne na covid. Određene prehrambene namirnice poput ribe i gljiva bogate su vitaminom D pa ih možete uključiti u prehranu.

 

Čuvajzdravlje.ba