Dobra strana crnog vina: U zdravlje za zdravlje

Umjerena konzumacija crnog vina donosi užitak, bolje zdravlje i ljepši izgled. Ljubitelji crnog vina znaju da je to odličan način za opuštanje nakon stresnog dana. Ne treba ni napominjati da je umjerenost ključna.

Crno vino krije mnoge zdravstvene prednosti, kao što je poboljšanje zdravlja srca i održavanje vitke linije. Čaša crnog vina dnevno je zdrava, a mi vam donosimo zašto.

Snižava nivo holesterola

Prekomjeran nivo lošeg (LDL) holesterola može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, visok krvni pritisak i srčani udar. Grožđe koje se koristi u proizvodnji crnog vina je prepuno vlakana. Jedno istraživanje je pokazalo da crno vino kod zdravih osoba može smanjiti nivo lošeg holesterola za devet odsto. Kod osoba koje su duži niz godina imale visok nivo holesterola on se smanjio za čak 12 odsto.

Štiti srce

Osim što snižavaju nivo holesterola, polifenoli (antioksidansi) u crnom vinu održavaju krvne žile fleksibilnima i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Crno vino je djelotvorno gotovo kao i aspirin. Naime, mnogi ljudi uzimaju aspirin kako bi zaštitili zdravlje krvožilnog sistema i srca, ali budite oprezni. Naime, pretjerano uzimanje aspirina može naškoditi vašem srcu, zbog čega je čaša crnog vina sigurnija opcija.

Reguliše nivo šećera u krvi

Kora grožđa je bogat izvor resveratrola koji pomaže kod regulisanja šećera u krvi, što je naročito važno za dijabetičare. Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno unose resveratrol imaju niži nivo šećera u krvi. Naučnici vjeruju da može potaknuti oslobađanje inzulina i povećati osjetljivost tijela na inzulin.

Čuva mozak

Resveratrol se pokazao odličnim kod održavanja dobrog pamćenja. Spriječava stvaranje plaka koji uzrokuje nastanak Alchajmerove bolesti. Samo jedna čašica vina dnevno održaće u formi vaše pamćenje, a stručnjaci preporučuju i rješavanje mozgalica (sudoku, igre riječima).

Jača imunitet

Antioksidansi u crnom vinu mogu znatno ojačati vaš imunitet i smanjiti rizik od nastanka prehlade. Stručnjaci vjeruju da crno vino može ubrzati liječenje infekcija i smanjiti nivo slobodnih radikala u tijelu koji su odgovorni za nastanak raznih upala i bolesti.

Spriječava nastanak raka

Naučnici su ustanovili da jedna čaša crnog vina dnevno može znatno smanjiti rizik od nastanka raka. Takođe su ustanovili da resveratrol iz crnog vina može spriječiti širenje ćelija raka, što je ključno za uspješno liječenje. Popijte čašu crnog vina barem tri-četiri puta sedmično, prenose NN.

VINO TOPI KILOGRAME

Ako ste odlučili malo više popiti, vino je pravi izbor za vas. Ako je neko iz vaše ekipe pivski tip, vi bolje pijte vino jer pivo sadrži između 13 i 20 grama ugljikohidrata više, dok u vinu ima samo pet grama, dok najsuše vino ima samo dva. Što znači da – možete ga piti s picom bez ikakvog osjećaja krivice. Osim činjenice da smo rekli kako je vino dobro za nas, evo još čarobnijeg dijela. Jedna od posebnih biljnih hemikalija u vinu zove se resveratrol. Hemikalija u tijelu funkcioniše na način da zaustavlja masne ćelije da sakupljaju još neželjenih masnoća. Naučinici sa Univerziteta u Danskoj otkrili su da ljudi koji piju svaki dan imaju tanji struk od onih koji piju ponekad.

ŠTITI VAS OD RAKA

Antioksidansi sadržani u vinu djeluju profilaktički protiv onkoloških oboljenja

SNAŽAN IMUNITET

Monosahridi u vinu jačaju vaš imunološki sistem

ZDRAVO SRCE

Polifenoli u vinu štite krvne žile, a time i samo srce

BISTAR UM

Vino poboljšava dotok krvi u mozak i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

DOBAR SLUH

Resveratrol spriječava upale koje mogu naštetiti vašem sluhu

OŠTAR VID

Resveratrol jača sluznice oko kapilara u očima, što spriječava nastajanje problema sa vidom

OTPORNOST NA STRES

Čaša crnog vina će usporiti proizvodnju adrenalina, što nam pomaže da se lakše opustimo

(Čuvajzdravlje)