Zdravlje

Hipotireoza: 6 namirnica koje usporena štitnjača obožava

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hipotireoza: 6 namirnica koje usporena štitnjača obožava
Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hashimotove bolesti koja uzrokuje usporen rad štitnjače, trebali biste pripaziti na prehranu, piše Zadovoljna. Pogledajte koje namirnice trebaju jesti osobe s usporenom štitnjačom.

Štitnjaču koja slabo radi možemo malo 'prodrmati' uz pomoć pravilne prehrane. Namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom poboljšat će rad usporene štitne žlijezde.

1. Riba.

Ribe poput lososa, srdele, pastrve i tune bogate su omega-3 masnim kiselinama i općenito su dobre za naše zdravlje, a također pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena.

2. Orašasti plodovi.

Oni također sadrže veliku količinu selena, pogotovo lješnjaci, makadamija, indijski i brazilski oraščići. Šaka orašastih plodova dnevno poslužit će vam kao brzinski 'snack', a možete ih ubaciti u druga jela poput salata ili raznih tjestenina.

3. Svježe voće i povrće umjesto termički obrađenog.

Povećanje tjelesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili tjelesnu težinu, ali istodobno održavali zdravlje svog tijela i štitnjače važno je u prehranu uvesti svježe povrće i voće umjesto termički obrađenog jer je ono zdravije. Termičkom obradom gube se nutrijenti koje treba štitna žlijezda tj. naš organizam.

4. Morske alge.

Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitnjaču zato što sadrži veliku koncentraciju joda. Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju štitnjače i proizvodnju njezinih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijem i vitaminima A, B, C, E i K.

5. Mliječni proizvodi.

Stručnjaci su uočili povezanost između manjka vitamina D i Hashimotove bolesti koja je jedan od najčešćih uzročnika hipotireoze. Mliječni proizvodi sadrže vitamin D i zato su sjajan dodatak prehrani za osobe s usporenom štitnjačom.

6. Grahorice.

Hipotireoza u nama izaziva manjak energije, a organizam možemo energizirati uz pomoć raznih grahorica koje su bogate proteinima, antioxidantima, kompleksnim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Sadrže vlakna i zato su sjajne za probavu. Grah, grašak, bob, leća i slanutak neke su od grahorica koje možete dodati u svoju prehranu.