Evo šta trebate znati

Psilijum: Moćna probavna vlakna koje treba koristiti s pažnjom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Psilijum: Moćna probavna vlakna koje treba koristiti s pažnjom
Foto: Ilustracija

Ljuskice psilijuma su često preporučene kao prirodni lijek za zatvor i regulaciju probave. U dalekoistočnim zemljama već stoljećima poznate kao učinkovit laksativ, ove biljne vlaknine privlače vodu, bubrenjem omekšavaju stolicu. Iako se obično dobro podnose, važno je imati na umu moguće nuspojave koje ne bi trebalo zanemariti.

Prednosti

Ljuskice psilijuma, poznate i kao indijski trputac (Plantago ovata), pružaju olakšanje kod zatvora i proljeva, te su poznate po mnogobrojnim zdravstvenim koristima. Poput drugih topivih prehrambenih vlakana, psilijum prolazi kroz probavni sistem bez apsorpcije, ali umjesto toga, privlači vodu i djelomično probavljenu hranu, povećavajući volumen i postajući viskozan.

Visok udio vlakana u ljuskicama psilijuma ključan je za pozitivne učinke na probavu. Njihova sposobnost bubrenja pomaže u povećanju volumena stolice, čineći je vlažnijom i formiranijom, što potiče prirodne pokrete crijeva. Kod zatvora, ovo potiče crijeva da se isprazne, jačajući njihov prirodni motilitet.

S druge strane, ljuskice psilijuma pomažu učvršćivanju stolice kod proljeva. One vezuju višak vode u crijevima, što rezultira zgušnjavanjem i oblikovanjem stolice te smanjenjem učestalosti pražnjenja. Osim toga, sluz koja se formira tokom bubrenja ljuskica psilijuma djeluje kao zaštitni film na stijenkama crijeva, sprječavajući iritacije i olakšavajući prolazak sadržaja kroz crijeva.

Također se smatra da ljuskice psilijuma vežu štetne tvari u crijevima i pomažu u njihovom izbacivanju iz tijela zajedno sa stolicom. Ove brojne koristi čine ljuskice psilijuma popularnim izborom za održavanje zdrave probave i regulaciju stolice.

Potrebna je doza opreza

Psilijum se općenito smatra dobro podnošenim, ali moguće su nuspojave, uključujući nakupljanje plinova, grčeve, proljev, napuhnutost i osjećaj težine u želucu. Ove nuspojave obično proizlaze iz povećanog unosa vlakana, što ponekad može uzrokovati negativne reakcije s bakterijama u probavnom traktu odgovornim za probavu.

Iako su ozbiljne alergijske reakcije rijetke, mogu se javiti srčane palpitacije kao dio alergijske reakcije, što može dovesti do vrtoglavice ili čak nesvjestice. Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati ​​simptome slične gripi ili kožne osipe poput koprivnjače. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, prekinite uzimanje psilijuma i potražite liječničku pomoć.

Važno je konzumirati psilijum s dovoljno tekućine kako bi se spriječile potencijalne komplikacije. Ako se uzima s premalo tekućine, psilijum može izazvati gušenje ili blokadu u jednjaku ili crijevima, što zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Prije uzimanja psilijuma, važno je obavijestiti svog doktora ili farmaceuta o svim alergijama i probavnim poremećajima. Osobe s problemima poput blokada u želucu ili crijevima, poteškoćama s gutanjem, simptomima upale slijepog crijeva ili krvarenjem iz rektuma trebale bi izbjegavati psilijum, kao i trudnice, djeca i osobe koje uzimaju određene lijekove.

Psilijum može uticati na apsorpciju nekih lijekova, pa ih treba uzimati u razmaku od dva do četiri sata. Također, dugotrajna upotreba psilijuma može dovesti do navikavanja i poremećaja u normalnom funkcionisanju probavnog trakta. Stoga se preporučuje kratkotrajno ili povremeno korištenje psilijuma.