Kako iskoristiti najbolje iz hrane?

Da bi našem organzmu obezbijedili sve neophodne elemente za pravilno funkcionisanje, obnovu tkiva i obavljanje metaboličkih i drugih funkcija protrebno je da svakodnevno unosimo raznovrsne namirnice i zdravo se hranimo. Za iskorištavanje masti, proteina i ugljikohidrata neophodno je pravilno funkcionisanje i probavnog sistema i lučenje dovoljne količine probavnih enzima. Najvažniji probavni enzim luči naša gušterača, te se pravilnom funkcijom gušterače osigurava probava ugljikohidrata i proteina, a njena najvažnija funkcija jeste probava masti. Uz probavu masti vezana je probava, odnosno apsorpcija vitamina topivih u mastima kao što su vitamini A, D i vitamin K, te svako smanjenje probave masti može smanjiti i probavu navedenih vitamina. Međutim kod zdravih osoba nakon 28. godine života postepeno se smanjuje funkcija gušterače,  pa se za bolju probavu i iskorištavanje hranjivih i fukcionalnih elemenata, svakodnevnoj prehrani mogu dodati prirodni proizvodi koji sadrže probavne enzime gušterače.

Takođe se uzimanje probavnih enzima preporučuje osobama koje imaju smetnje s varenjem i kod kojih se nakon obroka mogu javiti osjećaj težine u želucu, nadutost, bolovi, proljev ili zatvor.

Pangest® (pankreatin)  je prirodni proizvod namijenjen osobama koje konzumiraju obilne obroke ili „tešku“ hranu koja opterećuje probavne organe, te izaziva nelagodu ili bol u stomaku, osjećaj težine, nadutost, proljev ili zatvor.

Pangest® brzo i efikasno reguliše probavu masti, ugljikohidrata i proteina, te doprinosi boljem iskorištavanju hranjivih materija iz hrane. Djeluje lokalno, a mogu ga koristiti osobe oboljele od šećerne bolesti. Dostupan je u svim apotekama, bez ljekarskog recepta.

Piše: Dr. Zlatko Škerić

(Cuvajzdravlje.ba)