Loša prehrana u trudnoći može rezultirati pretilošću djeteta u kasnijoj dobi

Rizik od razvoja pretilosti u kasnijem djetinjstvu u djece čije su majke u trudnoći jele puno procesuirane hrane, veći je nego u one čije su se majke hranile zdravije, objavili su irski znanstvenici.
“Djeca čije su majke u trudnoći jele hranu lošije kvalitete, s puno šećera i soli, vjerojatnije će patiti od pretilosti ili imati višak tjelesne masti”, rekao je Ling-Wei Chen iz Škole javnog zdravlja u Dublinu.
“Sve je više dokaza koji ukazuju na to da je upravo prvih tisuću dana života, točnije razdoblje od začeća do druge godine starosti, ključno za sprečavanje razvoja dječje pretilosti”, dodao je.
Pretilost u mladoj dobi često se prenosi i u odraslu dob te je povezana s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, srčanih i ostalih zdravstvenih problema.
Chen i njegovi kolege analizirali su podatke 16.295 parova majki i djece iz Irske, Britanije, Nizozemske i Poljske. Majke su u prosjeku imale 30 godina i zdrav indeks tjelesne mase (BMI).
Žene su bilježile što su jele prije i tijekom trudnoće, a znanstvenici su njihovu prehranu podijelili u pet kategorija.
Majke s najzdravijom prehranom, bogatom voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama bile su na jednome kraju spektra. One koje su jele puno procesuiranih mesnih prerađevina i hranu punu zasićenih masti, šećera i soli, bile su na drugom.
Više masti, manje mišića
Njihovoj djeci mjerio se BMI u ranome, srednjem i u kasnom dijelu djetinjstvu, otprilike u desetoj ili jedanaestoj godini.
Podaci su pokazali da su starija djeca čije su se majke u trudnoći hranile nezdravo imala znatno više masti u organizmu i manju mišićnu masu.
No u ranom djetinjstvu gotovo da nije bilo razlike.
Ne iznenađuje podatak po kojemu promoviranje zdrave prehrane u trudnoći, bogate voćem i povrćem i siromašne rafiniranim ugljikohidratima, crvenim i procesuiranim mesom, može spriječiti pretilost djece, rekla je jedna od autorica studije Catherine Phillips sa sveučilišta u Dublinu.
I ranija su istraživanja pokazala da niža razina mišićne mase može biti povezana s većim rizikom od razvoja dijabetesa, visokog tlaka i pretilosti.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Danas se obilježava Svjetski dan hemofilije
Svjetski dan hemofilije obilježava se svake godine 17. aprila u znak sjećanja na rođendan Franka Schnabela, osnivača Svjetske federacije hemofilije....
IQOS stigao u Vitez, dva nova prodajna mjesta u Zenici
IQOS je otvorio svoja prodajna mjesta na tri nove lokacije. Prvo prodajno mjestou Vitezu se nalaziispred FIS Centra, dok jeZenica...
Novi lijek bi mogao spriječiti teška oštećenja pluća oboljelih od Covid-19
Međunarodni tim istraživača pod vodstvom NRC instituta za imunologiju u Moskvi je u saradnji sa Institutom za patofiziologiju i alergijske...
Pet razloga zašto svakodnevno jesti karfiol
Karfiol je skladište zdravih ugljenih hidrata, vlakana, antioksidanata, vitamina, kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Otkrivamo zašto ga treba jesti što češće...