Zdravlje

Mak podiže imunitet i čuva organizam od bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mak podiže imunitet i čuva organizam od bolesti
Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju.

U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, posebno joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra. Magnezijum učestvuje u stvaranju snažnog antioksidansa superoksid dismutaze. Bakar reguliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Kalijum je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne kiseline i amorfne alkaloide. Uz enzime, oni utiču na bolji rad organa za varenje. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a podstiču dobro raspoloženje. Od sjemena maka proizvodi se izvanredno ulje, koje je dobra zamjena za maslinovo.

(Oslobođenje)