Odrasle osobe sa aknama depresivnije od adolescenata

Studija objavljena u časopisu “American Academy of Dermatology”, otkrila je da je akne mogu biti povezane sa rizikom od depresije i anksioznosti, stanja koja se češće javljaju kod odraslih nego kod adolescenata.

Prethodna istraživanja nisu pokazala vezu, iako su lekari, pa i pacijenti, upozoravali da ona postoji, tvrde istraživači.

Autori studije u okviru koje su objedinjene dosad poznate 42 studije o aknama i mentalnom zdravlju zato su pozvali ljekare da i akne uvrste među simptome koji mogu da ukaže na taj problem.

Za tinejdžere i odrasle koji imaju akne nije neobična pojava depresije i anksioznosti. Nijedna studija do sada nije uspostavila definitivnu vezu, jer dokazivanje veze između akni i mentalnog zdravlja može biti veoma teško.

“Postoji bezbroj drugih faktora koji mogu da utiču na oba problema. Tu vezu moguće je detektovati tek kada se sve te studije uporede i to tako da se posmatra učestalost pojave oba simptoma”, objašnjavaju autori.

“To daje odgovor na pitanje da li su akne povezane sa depresijom i anksioznošću”, tvrdi autorka studije i profesorika psihologije Daniel Samuels.

U ovoj studiji pozivaju se ljekari da akne liječe kao jedan od simptoma problema povezanih sa mentalnim zdravljem i razmisle o upućivanju pacijenata na pregled kod psihijatra i eventualno na terapiju.

“Živimo u kulturi koja je prilično fokusirana na fizički izgled. Imati akne može biti problem, jer je lice istaknuto i može dovesti do psiholoških problema. Ljudi sa aknama ih svakako osjete u nekom trenutku”, kaže glavna autorka studije.

“Ranije studije otkrile su povezanost između akni i depresije, ali nisu pokazale značajnu povezanost između njih” kaže Catlin Suozi, docent na odeljenju za dermatologiju na Univerzitetu Yale koja nije učestvovala u studiji.

Ona takođe smatra da ova studija pokazuje snažnu povezanost između akni i depresije, ali i anksioznosti i dodaje:

“Ovo istraživanje bi trebalo da podstakne pacijente sa aknama da se svakako jave dermatologu radi liječenja, jer bi poboljšanje stanja kože kod njih moglo dovesti i do poboljšanja mentalnog zdravlja”

Kad je profesorka Semuels započela analizu, bila je iznenađena vidjevši da studija ukazuje da je veza između akni i anksioznosti veća kod odraslih nego kod tinejdžera.

Očekivala je suprotno, budući da je adolescencija period kad se razvija samosvijest i pretpostavljala je da će akne biti veći problem za tinejdžere nego za odrasle.

“Ipak, ako uzmete u obzir da će oko 85 odsto adolescenata u nekom trenutku imati akne, koliko god vam to bilo neugodno i osjećate se loše, znajte da niste sami. Kad su u pitanju odrasli, akne ne pomažu da se osjećate blisko sa vršnjacima i mogu dovesti do mučnijih osjećaja”, smatra profesorka.

(Insider)