Pravilna prehrana djeteta predškolskog uzrasta

Matična mliječ je prirodni izvor vitamina i minerala

Pravilna prehrana je od velike važnosti za sve uzraste, a posebo za djecu predškolskog uzrasta, tj.  djecu uzrasta od 2 do 6 godina. To je period  kada dijete stvara prehrambene navike. Pravilna prehrana djeteta ovog uzrasta treba da obezbijedi pravilan rast i razvoj što, između ostalog, podrazumijeva rast u visinu i adekvatan prirast težine. Takođe pravilna prehrana treba da osigura i adekvatan rast unutrašnjih organa i odvijanje normalnih fizioloških procesa, normalan razvoj imunog sistema te normalan razvoj intelektualnih funkcija. Tokom druge godine života dijete dobije na tjelesnoj težini u prosjeku 2,5 kg, dok od treće do sedme godine života ravnomjerno dobija 2 kg godišnje. Visina je dobar pokazatelj prehrambenog statusa, no važnija je brzina rasta. Tokom druge
godine života dijete naraste prosječno 12 cm, a od treće do sedme godine života 6 – 8 cm na godinu.

Rast je jedino moguć ukoliko unos energije i gradivnih elemenata  prelazi potrošnju. Energetske potrebe djeteta predškolskog uzrasta iznose 80-100 kcal/kg dnevno, a  energija se troši na sljedeći način: 50% unesene energije troši se na bazalni metabolizam, 5% na specifično dinamičko djelovanje za probavu hrane, posebno bjelančevina, 25% na  fizičku aktivnost, 12% na  rast tkiva, a 8% se gubi putem stolice. Dijete predškolskog uzrasta trebalo  bi imati tri glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dva međuobroka. Obroci se ne bi smjeli preskakati . Pri jelu, dijete bi se trebalo aktivno služiti kašikom, a obrok bi trebao postati oblik socijalizacije. Dijete sa navršenih 5 godina već ima potpuno
formirane prehrambene navike i izražava jasan stav prema hrani koju voli ili ne voli. U svakom obroku trebali bi biti zastupljeni svi osnovni hranjivi sastojci. Ugljikohidrati bi trebali činiti 45 – 55% energetskog unosa, bjelančevine 9 – 15%, a masti 35 – 40%. Kako bi u organizam unijeli kvalitetne bjelančevine odnosno esencijalne aminokiseline potrebne za izgranju tkiva, važna je kombinacija bjelančevina iz namirnica biljnog i životinjskog porijekla.

Vitamini i mikroelementi

Vitamini i mikroelementi su potrebni za normalno odvijanje fizioloških procesa, izgradnju tkiva i pravilno funkcionisanje imunog sistema. Iako ih organizam treba u malim količinama, ne može ih sam sintetizirati, pa ih je potrebno skakodnevno u organizam unositi putem raznovrsne prehrane. Pored vitamina A, E, C, vitamina B kompleksa, pažnju treba obratiti na unos dovoljne količine vitamina D i kalcija. Vitamin D i kalcij sadrže mlijeko i mliječni proizvodi tako da ih treba davati djeci svakodnevno. Nedostatak željeza dovodi do nastanka anemije (malokrvnosti) pa djeci treba davati namirnice bogate željezom kao što su meso, lisnato povrće i mahunarke.

Farmaceut Vam savjetuje: Mr. ph. Tanja Kovač (Doboj)

Roditeljima čija djeca imaju slab apetit ili oslabljen imunitet preporučujem da djeci  uz
svakodnevnu prehranu daju i neki od dodataka prehrani.  Najbolji izbor bi bili prirodni proizvodi kao što su proizvodi na bazi matične mliječi, a jedan od novih, savremenih proizvoda koji preporučujem je ROYAL KINDER® Jelly, posebno dizajniran za djecu uzrasta 2 i više godina.  Prijatnog je okusa banane kojeg djeca rado prihvataju. Matična mliječ poboljšava fizičke i psihičke sposobnosti, jača odbrambene snage organizma, povećava apetit i apsorpciju vitamina i minerala, uz dodatni antimikrobni efekat.

ROYAL KINDER® Jelly je pakovan u plastičnim bočicama, jednostavan za upotrebu i može se primjenjivati u svako doba godine, a posebno ga preporučujem tokom smjene godišnjih doba i u periodu čestih prehlada, kod gubitka apetita i tjelesne težine, fizičkog i psihičkog zamora, stanja anemije, tokom školske godine i pojačanog stresa pred provjere znanja učenika.