Sedam stvari koje možete uraditi da vam ova godina bude bolja nego prethodna

Sigurno ste u novu godinu ušli s mnogim odlukama – promijeniti posao, provoditi više vremena s porodicom, naučiti novi jezik. Ali dok čekate savršeno vrijeme za njihovu primjenu godina će proći, a ništa od toga se neće promijeniti. Stoga počnite s malim stvarima koje će 2017. učiniti boljom od prošle godine.

Stručnjakinja za organizaciju vremena Laura Vanderkam savjetuje da, prije svega, objektivno cijenite sebe.

“Zamislite da je kraj 2017. godine i ocijenite sebe privatno ili poslovno. Šta to trebate uraditi da biste dobili najbolje ocjene? Sada razbijte te stvari na manje zadatke koji su realniji, jer je cilj ići korak po korak i dozvoliti sebi da manje stvari implementirate u realnom vremenskom roku kako biste na kraju stigli do željenog cilja”, kaže Laura.

Drugi savjet je da radite vikendom kako biste smanjili stres tokom radne sedmice.

“Ukoliko vikendom završite neke manje stvari u toku radne sedmice ćete imati vremena za izazove koji dolaze, a koje ćete moći završiti na vrijeme normalnim tempom”, smatra Laura koja predlaže da ukoliko vam se ne radi vikendom to vrijeme iskoristite da razmislite o mogućim rješenjima poslovnih izazova.

Kaže da je veoma bitno da vodite dnevnik o aktivnostima na poslu.

“Ukoliko uopće razmišljate o pronalasku novog posla prva stvar koju trebate uraditi jeste početi voditi dnevnik o aktivnostima koje radite na trenutnom poslu i ocijeniti koliko ste posvećeni svom poslu i da li uživate u tome što radite”, kaže Laura dodajući da bi vam to trebalo pomoći prilikom izbora novog zaposlenja.

Također savjetuje da odaberete minimalno pet osoba koje vas inspirišu, jer smatra da nećete daleko dogurati ako slijedite filozofiju isključivo jedne osobe.

Smatra da je jako bitno da potpišete ugovor sa samim sobom u kojem ćete jasno odrediti ciljeve, rizike i uslove ugovora, te precizirati šta, kako i zašto želite postići.

Među Laurinim savjetima je i da skinete Language Immersion, plug-in za Google Chrome koji će vam mnogo pomoći ako želite naučiti novi jezik. Ovaj program riječi iz sadržaja koji čitate na internetu nasumično mijenja riječima iz jezika koji želite naučiti. Language Immersion nudi odabir jednog od 64 jezika, a možete izabrati i da li želite učiti početni ili napredni nivo.

Ističe da je bitno otkriti kako kuca vaš unutrašnji sat koji će vam reći kada ste najproduktivniji i kada biste trebali praviti pauze za ručak.

(Klix.ba)