Zdravlje

Selen i cink su izrazito bitni mikrominerali

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Selen i cink su izrazito bitni mikrominerali
Odraslim osobama preporučuje se 55 mcg selena dnevno, no bez štetnih posljedica može se dnevno unijeti do 400 mcg selena. Odraslim osobama preporučuje se konzumacija od 12 – 15 mg cinka na dan.

SELEN

Selen je mineralni antioksidans.

Prilikom izvedbe fizičke aktivnosti, osobito prilikom izvedbe treninga izdržljivosti, u organizmu se reproduciraju potencijalno opasni oksidativni nusproizvodi mišićnih vlakana.

Selen je izrazito značajan kod sportaša iz razloga što upravo on reducira oksidativni stres aktivnih mišića, a njegov nedostatak može izazvati slabost te puno duži period oporavka nego što bi to bio slučaj da je selen prisutan u dostatnim količinama.

Ipak, još uvijek ne postoje čvrsti dokazi koji potvrđuju da povećanje unosa selena u organizam povećava sportske mogućnosti.

Izvori selena u prehrani

Selen je prisutan u mesu, morskim plodovima i cjelovitim žitaricama, a može se nalaziti i u orasima te pojedinim vrstama povrća.

Preporučene doze selena

Odraslim osobama preporučuje se 55 mcg selena dnevno, no bez štetnih posljedica može se dnevno unijeti do 400 mcg selena.

CINK

Cink je izrazito bitan mikromineral čiji nedostatak kod sportaša može izazvati manji stupanj sportskih mogućnosti.

Cink je dio sustava velikog broja enzima, a mnogi od njih imaju funkciju u energetskom metabolizmu te u zarastanju rana.

Nedostatak cinka uzrokuje usporen rast, sporo zarastanje rana te probleme vezane uz imunitet.

Nadalje, cink sudjeluje i u uklanjanju ugljičnog dioksida iz organizma.

Normalan status cinka i antioksidativni mehanizmi povezani su prilikom izvođenja fizičke aktivnosti.

Postoji mogućnost da pretjeran unos cinka u organizam bude popraćen toksičnim efektima te lošom apsorpcijom hrane.

Prekomjeran unos cinka također može izazvati anemiju, povraćanje te otkazivanje imunosnog sustava, prenosi Index.hr.

Izvori cinka u prehrani

Cink je prisutan u mesu, osobito u mesu divljači, ribi, jajima, cjelovitim žitaricama, orasima te povrću.

Preporučene doze cinka

Odraslim osobama preporučuje se konzumacija od 12 – 15 mg cinka na dan.