Za potpuni oporavak od Kovida potrebno više vremena

Mladim i prethodno zdravim ljudima potrebno je više sedmica da se potpuno oporave i od blage zaraze virusom korona, a oko petine pacijenata mlađih od 35 godina prijavili su da njihovo stanje nije kao što je bilo do 21 dan nakon što su im rezultati bili pozitivni, podaci su Američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC).

CDC je objavio rezultate ankete sprovedene telefonom širom 13 američkih država i objavljeni su u sedmičnom izvještaju o morbiditetu i smrtnosti (MMVR).

U izvještaju se ističe da, prema rezultatima istraživanja 35 odraslih sa blagim simptomima Kovid-19 nisu se osjećali isto kao i prije dvije do tri sedmice nakon testiranja.

Kašalj, umor i nedostatak daha su među simptomima koji su se zadržali i nekoliko sedmica nakon testiranja.

Rezultati ukazuju da bi oporavak mogao biti mnogo duži, čak i kod mlađih osoba bez ranijih hroničnih oboljenja.

U periodu između 15. aprila i 25. juna telefonski razgovori obavljeni su nasumično sa ljudima starijim od 18 godina koji su se testirali na Kovid-19.

Razgovori su obavljen od 14 do 21 dan od dana testiranja i od pacijenata je traženo da govore o simptomima tokom testiranja, da li su se vratili u uobičajeno zdravstveno stanje i da li imaju neko hronično medicinsko stanje.

Od 292 ispitana, 274 je imalo jedan ili više simptoma u vrijeme testiranja. Među osobama koje se nisu vratile u uobičajeno zdravstveno stanje, 26 odsto ima između 18 i 34 godine, 32 odsto između 35 i 49 godina a 47 odsto više od 50 godina.

 

Čuvajzdravlje.ba / Srna