5 ugljenih hidrata koji vam mogu pomoći da smršate

Iako se među laicima već godinama može čuti kako su ugljeni hidrati praktično beskorisni i kako samo debljaju, to nije nužno tako.

Ugljeni hidrati su hranljive materije koje su tijelu apsolutno potrebne za funkcionisanje. Dakle, nema potrebe da izbjegavamo ugljene hidrate ili ih potpuno eliminišemo iz naše ishrane, piše Aktivni.si.

Mada neki ugljeni hidrati zaista debljaju, postoji puno namirnica iz ove grupe koje su izuzetno zdrave, ali i korisna za mršavljenje. Na primjer, sljedeće ugljene hidrate možete jesti bez griže savjesti.

1. Bundeva

Bundeva je izuzetno zahvalna namirnica koja se može konzumirati kao prilog, dio salate, užina, predjelo, glavno jelo i desert! Ona ima prilično nisku kalorijsku vrijednost, ali istovremeno ima dosta vlakana koja blagotvorno utiču na varenje i izazivaju duži osjećaj sitosti, čime možete spriječiti prekomjerni unos druge manje zdrave hrane.

2. Bobičasto voće

Zar postoji neko ko ne voli grožđe, borovnice, ribizle i drugo bobičasto voće? Ono je veoma bogato antioksidansima, a takođe je i niskokalorično. Zbog visokog sadržaja vitamina, bobičasto voće jača imuni sistem, a može čak i da djeluje protivupalno.

3. Heljda

Heljda je prava superhrana! Ima nešto više proteina od riže i tjestenina, a takođe ne sadrži gluten, što ga čini pogodnim čak i za ljude koji imaju teškoća da svare ovaj protein. Preporučujemo vam da se za doručak počastite heljdinom kašom, a svoju sljedeću pitu napravite od heljdinih kora.

4. Ovas

Da li i vi nekad nemate ideju šta da pripremite za doručak? Zašto se ne bi počastili ovsenom kašom! Pošto ovas ima puno vlakna, on održava osjećaj sitosti i na taj način sprečava prekomjernu konzumaciju hrane. Prilikom pripreme pazite da birate ovsene pahuljice bez dodatka šećera, a za dodatnu aromu u žitarice dodajte malo voća ili orašastih plodova.

5. Slatki krompir

Da li i vi uživate u slatkom krompiru? Ako ste dali potvrdan odgovor, imamo dobre vijesti za vas. Ova hrana vam, naime, može pomoći da izgubite težinu! Slatki krompir pomaže da se ubrza metabolizam, a kalorijska vrijednost mu nije previsoka. Samo pazite da ne pretjerate s količinom masti tokom pripreme.

(Čuvajzdravlje.ba)