Moćna alternativa

Dokazano: Ginseng jača imunitet bolje od bijelog luka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Kad je riječ o prirodnim pojačivačima imuniteta, fermentirani crveni ginseng (Panax ginseng) sve češće nadmašuje i najpoznatije saveznike poput bijelog luka. 

Njegova jedinstvena biološka aktivnost potvrđena je u kliničkim i eksperimentalnim studijama širom svijeta.

Imunostimulacija na staničnom nivou

Fermentirani crveni ginseng sadrži visok udio ginsenozida, specifičnih saponina koji djeluju imunomodulatorno, antioksidativno i protuupalno. Međutim, ključ je u fermentaciji - procesom fermentacije aktiviraju se ginsenozidi s manjom molekularnom masom, što ih čini bioraspoloživijim i efikasnijim.

Studija objavljena u časopisu Journal of Ginseng Research (2020) pokazala je da šestosedmična konzumacija fermentiranog ginsenga kod ispitanika povećava broj NK-stanica (natural killer cells) i poboljšava citotoksičnu aktivnost imunološkog sistema, uz istovremeno smanjenje nivoa upalnih markera poput CRP-a.

"Fermentirani ginseng djeluje kao snažan regulator imunološke homeostaze, posebno kod starijih osoba i osoba pod hroničnim stresom", navodi prof. dr. Soo Jin Lee, imunologinja sa Univerziteta Yonsei u Seulu.

Istraživanja iz 2022. pokazuju da ginseng može smanjiti učestalost respiratornih infekcija u zimskim i proljetnim mjesecima, posebno u kombinaciji s probioticima i vitaminom D.

Kako koristiti?

Fermentirani crveni ginseng najčešće se konzumira u obliku kapsula, tekućeg ekstrakta ili praha. Kliničke doze kreću se od 200 mg do 1 g dnevno, ovisno o stanju i cilju.

Za razliku od bijelog luka, ginseng ne uzrokuje neugodan miris daha, što ga čini praktičnijim za svakodnevnu upotrebu.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba