zaboravljeni lijek

Dva čaja koja pomažu kod masne jetre, a rijetko ih pijemo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Jetra je ključni organ u tijelu, odgovoran za razgradnju hrane, proizvodnju energije i filtriranje štetnih tvari. Međutim, podložna je oštećenju, a masna jetra, koja u početku ne izaziva očigledne simptome, može dovesti do umora, bolova u stomaku, gubitka apetita i drugih simptoma.

Bolesti jetre mogu se spriječiti smanjenjem unosa alkohola, uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i izbjegavanjem toksina. Uz ove promjene, biljke mogu pomoći u održavanju zdravlja jetre.

Korijen čička

Korijen čička je poznat po svojim svojstvima koja štite jetru. Sadrži silimarin, antioksidanse i minerale koji smanjuju upalu i pomažu u prevenciji oštećenja jetre, uključujući ona uzrokovana alkoholom.

Čaj od sladića

Čaj od sladića također pruža podršku jetri, djelujući protuupalno i štiteći je od oštećenja.

Aktivni sastojak glicirizin ima antivirusna svojstva, pomažući u prevenciji infekcija koje mogu zahvatiti jetru.

Prije korištenja biljnih pripravaka, važno je posavjetovati se s ljekarom, posebno ako imate dijagnosticiranu masnu jetru ili drugo stanje jetre.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba