Japanski zeleni čaj u prahu koji doprinosi dugovječnosti i zdravlju
Japanska nutricionistica Michiko Tomioka, svaki dan pije matchu, omiljeni napitk koji doprinosi dugovječnosti.
Matcha je zeleni čaj u prahu koji sadrži ključne hranjive tvari poput vitamina A, C i K, vlakna, proteina i aminokiseline l-teanina, za koju se pokazalo da pomaže u poboljšanju sna, smanjenju stresa i jačanju kognitivnih funkcija.
Također sadrži polifenole poput epigalokatehin galata (EGCG). Polifenoli su prirodni spojevi u biljkama, bogati antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti i upala.
Studije su pokazale da matcha može smanjiti i rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati zdravlje crijeva.
Ljekovita i opuštajuća svojstva matche otkrili su među prvima i u njima uživali budistički zen svećenici i samuraji.
Dolazi od iste biljke kao i obični zeleni čaj ), ali matcha se uzgaja u sjeni posljednjih 20 do 30 dana prije berbe, suši i potom pretvara u fini prah, za razliku od običnog zelenog čaja koji raste na suncu. Upravo boravak u sjeni osigurao je matchi titulu jednog od najzdravijih napitaka na svijetu jer u tom razdoblju dobiva cijelo bogatstvo nutrijenata - antioksidansa, aminokiselina, vitamina i minerala.