Zeleni čaj za prevenciju dijabetesa i kontrolu šećera
Ljudi su hiljadama godina koristili zeleni čaj u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini za kontrolu krvarenja i zacjeljivanje rana, pomoć probavi, poboljšanje zdravlja srca i mentalnog zdravlja te regulisanje tjelesne temperature. Recentna istraživanja pokazuju da zeleni čaj može imati pozitivne učinke na gubitak težine, poremećaje jetre, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest.
Određeni spojevi koji se nalaze u zelenom čaju, poput epigalokatehin galata (EGCG), poboljšavaju unos glukoze u mišićne stanice koštanog sustava, čime se smanjuje razina šećera u krvi. Studije su također pokazale da ispijanjem zelenog čaja natašte možemo značajno smanjiti razinu šećera u krvi, kao i hemoglobina A1C (HbA1C). Zeleni čaj i ekstrakt zelenog čaja imaju značajnu ulogu u sprječavanju dijabetesa tipa 2 i pretilosti.
Bogat antioksidansima i polifenolima, zeleni čaj može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i regulaciji šećera u krvi.
Čaj od cimeta povećava osjetljivost na inzulin
Ako vas muči otpornost na inzulin zbog dijabetesa tipa 2, preporučujemo vam čaj od cimeta koji će na prirodni način poboljšati vaše zdravlje. U naučnom časopisu Diabetes Care objavljeno je istraživanje na šestero osoba koje su bolovale od dijabetesa tipa 2 koje su dodale s između jednog i šest grama cimeta svojoj prehrani kroz 40 dana. Izuzev cimetovog praha, svoj režim prehrane nisu mijenjali. Na kraju istraživanja, snizio im se nivo glukoze u krvi između 18 i 29 posto! Također, snizili su nivo štetnog holesterola za čak 7 posto, dok su neki postigli uspjeh od čak 27 posto.
Cimet kao začin usporava otpuštanje šećera u krvotok i poboljšava unos glukoze u ćelije, ali ne smije ga se konzumirati više od tri grama. Čaj od cimeta možete pripremiti u kućnoj radinosti na vrlo jednostavan način. Pustite vodu da proključa i dodajte 1 kašiku cejlonskog cimeta iz organskog uzgoja. Pustite da odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa. Ocijedite ju kroz sitno cjedilo i popijte.
Đumbir čaj za dijabetes
Čaj od đumbira je ukusan i pikantan napitak, a djelovanje đumbira je blagotvorno za organizam. Čaj se može piti topao i ohlađen. Preporučena dnevna doza je pola litre, odnosno dvije šoljice dnevno. Đumbir je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Uz to, posjeduje protuupalna svojstva što ga čini izvrsnim prirodnim dodatkom u prevenciji dijabetesa.
Prema studijima, šalica čaja od đumbira natašte snižava glukozu u krvi. Zasebno istraživanje je pokazalo da đumbir utječe na kontrolu šećera u krvi i povećanu osjetljivost na inzulin. Kao rezultat toga dolazi do većeg unosa glukoze u periferno masno i skeletno mišićno tkivo.
Studija iz 2015. pokazala je kod ispitanika s dijabetesom, koji nisu bili na inzulinu, poboljšanje razine šećera u krvi pri svakodnevnom konzumiranju đumbira u periodu od tri mjeseca.
Čaj od koprive za kontrolu šećera u krvi
Kopriva je bogata biljnim kemikalijama koje se nazivaju polifenoli. Pregled istraživanja o polifenolima sugeriše da ti moćni spojevi mogu igrati ulogu u prevenciji i liječenju hroničnih bolesti, poput dijabetesa. Naime, ova ljekovita biljka pomaže gušterači u stvaranju ili oslobađanju inzulina, hormona koji snižava šećer.
U studiji iz 2013. godine, ekstrakt lišća koprive snizio je razinu šećera u krvi i glikozilirani hemoglobin u grupi ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2. Također se pokazalo da kopriva može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, što je važno za osobe s dijabetesom koje često imaju visoki krvni pritisak. Čaj od koprive može se piti svaki dan. Snažan je pročišćivač krvi, što ga čini savršenim dodatkom vašoj dnevnoj rutini. Biljka ima antibakterijska, antifungalna, adstringentna i protuupalna svojstva, a preporučujemo da konzumirate jednu šoljicu svježe pripremljenog čaja od koprive dnevno.
Čaj od hibiskusa
Čaj od hibiskusa može imati blagotvorne učinke na kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Čaj od hibiskusa ima visok sadržaj antioksidansa polifenola i antocijane koji mu daju jarko crvenu boju. Hibiskus sadrži biljne spojeve i tvari koje mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti upalu u tijelu zbog čega se uobičajeno preporučuje kao čaj za šećernu bolest.
Također, može pomoći u smanjenju, kao i boljem upravljanju nivoa visokog krvnog pritiska koji je čest kod osoba s dijabetesom. Studije su pokazale da konzumiranje čaja od hibiskusa može smanjiti nivo glukoze u krvi i povećati nivo "dobrog" holesterola (HDL) kod osoba s dijabetesom tipa 2. Međutim, treba napomenuti da se ovi učinci mogu razlikovati od osobe do osobe, a učinci dugotrajne upotrebe čaja od hibiskusa na dijabetes nisu u potpunosti istraženi.