Prirodno olakšanje

Samo jedna namirnica iz kuhinje može odmah zaustaviti zubobolju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Iznenadna zubobolja može biti pravi izazov, ali olakšanje se možda već nalazi u vašoj kuhinji. 

Bijeli luk, osim što je nezaobilazan u pripremi jela, ima i snažna analgetska i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći kod ovih vrsta bolova.

Potvrdila nauka

Istraživanje objavljeno u Journal of Medicinal Food potvrđuje da alicin, aktivna tvar u bijelom luku, djeluje kao prirodni antibiotik i protuupalno sredstvo. Kada se svježi režanj luka zgnječi i stavi na bolno mjesto, alicin pomaže u smanjenju infekcije i ublažavanju boli.

Za brzo olakšanje, jednostavno zgnječite jedan režanj luka, pustite da pusti sok i stavite ga direktno na zub koji vas boli. Ako vam je okus prejak, možete pomiješati pastu od bijelog luka s malo soli i nanijeti na zahvaćeno područje.

Ova metoda može privremeno smanjiti bol dok ne posjetite stomatologa.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba