5 navika zbog kojih su Japanci među najvitkijim ljudima na svijetu
Šta to tačno Japanci rade kako bi imali tako nisku stopu pretilosti? Prema mišljenju wellness novinarke Kaki Okumura to nije zato što su Japanci discipliniraniji od ostalih, već im svakodnevne navike pomažu da postignu održiviji moderni stil života.
Hodaju svuda
Otkrivena tajna Hollywooda. Ovako će vaše lice izgledati mlađe i zategnutije bez botoksa!
Japansko Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne zaštite provelo je 2019. godine istraživanje koje je pokazalo da muškarci u prosjeku naprave blizu 7000 koraka, a žene malo ispod 6000 koraka dnevno. Istraživanje je obuhvatilo 300 hiljada domaćinstava u Japanu, uključujući 720 hiljada članova porodice u dobi od jedne godine i više. Ali, nije uvijek bilo tako.
Još 1980-ih, japanski grad Nagano je imao jednu od najviših stopa moždanog udara u zemlji. Tokom godina, upravo je u toj zajednici izgrađeno preko 100 pješačkih ruta i uspjeli su preokrenuti negativni trend, prenosi miss7zdrava.24sata.hr
Zbog toga se sada taj grad može pohvaliti jednom od najviših stopa dugovječnosti u Japanu. Općenito je očekivani životni vijek u Japanu 85 godina što ih prema CDC-u stavlja na sami vrh ljestvice očekivanog životnog vijeka. To ne znači da se ne treba baviti i vježbama visokog intenziteta, ali svakako ne treba zanemariti vrijednost hodanja. Šetnja kvartom ili parkom mogu učiniti puno za vaše zdravlje.
Jedu umjereno
Moderna japanska prehrana više nije samo riba na žaru, supa i riža. Ljudi u Japanu ponekad uživaju i u "brzoj" hrani poput hamburgera, sladoleda i pomfrita. Ali ključne razlike leže u učestalosti, kao i veličini porcije. Tako primjerice poznati lanac restorana s brzom hranom u Japanu, ima pića srednje veličine koja su manja od malih pića u SAD-u, a isto vrijedi i za pizze koje su manje u promjeru u odnosu na američke, dok su ekstra velike pizze strani pojam u Japanu. Obroci u japanski restoranima se lako mogu pojesti bez osjećaja prejedanja.
Praktikujući umjerenost, većina redovno može jesti što želi bez većih posljedica za zdravlje pa nema potrebe za strogim odricanjem šećera, ugljikohidrata ili bilo koje druge omiljene hrane. Po uzoru na Japance, svoj tanjir možete napuniti povrćem, zdravim ugljikohidratima i hranom bogatom vlaknima kao što su soba rezanci s brokulom, mahune, gljive i mrkva.
Pojednostavljuju kuhanje
Ponekad je kuhanje zdrave hrane kod kuće komplikovano i održivo samo za one koji imaju nešto više slobodnog vremena pa ne čudi što nakon svakodnevnih obaveza dosta ljudi posegne za dostavom ili brzom hranom. Upravo zbog toga, Japanci često pojednostavljuju kuhanje. Prema japanskoj novinarki Okumuri, u Japanu je normalno posegnuti za smrznutim graškom ili pripremiti jaje ili brokulu u mikrovalnoj pećnici umjesto u kipućoj vodi.
Fizička aktivnost za radost
Mnogi vježbu smatraju obavezom, a ne nešto čemu se mogu veseliti. Ali u Japanu se vježba često poistovjećuje s radošću i kvalitetom života, a ne sa sagorijevanjem kalorija. U školama čak jednom godišnje imaju "undoukai" ili Sportski dan za sudjelovanje u raznim aktivnostima, od atletike do povlačenja konopa što potiče suradnju i inkluzivnost među djecom, ali i zabavu.
Kod hrane je bitna kvaliteta, ne kvantiteta
Ako pretražujete dekadentnu hranu primjerice u SAD-u, naići ćete na divovske cheeseburgere ili pak punjene pizze jer se tamo dekadencija često mjeri veličinom i kalorijskom vrijednošću obroka. No, u Japanu je sasvim druga priča. Kod njih dekadencija znači jedenje egzotičnih morskih plodova. To ne znači da se dekadencija u Japanu smatra zdravom, ali često se mjeri kroz kvalitetu hrane. To uključuje kvalitetu sezonskih namirnica, proizvodnju, uzgoj ili pripremu hrane. Sve ove navike integrirane su u japanski stil života kako bi njihova svakodnevica bila ispunjenija.