brojni benefiti

Jutarnji hit napitak bolji od limunske vode: Borac je protiv virusa, kilograma i nadutosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Đumbir je danas hit supernamirnica na društvenim mrežama (najčešće se označava kao #gingershot), ali ovaj se egzotični korijen već dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj, ajurvedskoj i japanskoj medicini.

Đumbir je jedna od najstarijih začinskih i ljekovitih biljaka, a danas je neizostavan dio medicine i kulinarstva. Ali što to đumbir čini tako čarobnim?

Gorkasto-ljuti sastojci đinđeroli i eterična ulja koje sadrži ovaj korijenu imaju protuupalna i pročišćavajuća svojstva, a čak i ublažavaju bol, www.miss7.24sata.hr

Zato se kao jutarnji napitak, umjesto toliko razvikane limunske vode, preporučuje piti napitak od đumbira, jer benefiti su puno brojniji. Recept za napitak od đumbira

Sastojci:

1/2 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
1 šalica soka od svježe iscijeđene naranče 55 g svježeg đumbira

Priprema:

1. Preporučuje se koristiti ekološki uzgojen đumbir, jer tada ga ne treba guliti. Ako ne možeš nabaviti eko đumbir, onda jednostavno oguli svježi đumbir i nasjeckaj ga na komadiće.
2. Stavi sve navedene sastojke u blender i dobro izmiskaj.
3. Dobro procijedi napitak kroz fino sito te istisni svu zaostalu tekućinu iz pulpe. Možeš dodati malo meda kao zaslađivač.

Benefiti napitka od đumbira

Napitak od đumbira nije samo ukusno sredstvo za gašenje žeđi, nego je i nadasve zdrav.

Naime, đumbir jest i djeluje:

antibakterijski: đumbir navodno inhibira proliferaciju bakterija i virusa. To je osobito korisno tijekom prijelazne i hladne sezone.

bogat hranjivim tvarima: đumbir sadrži magnezij, željezo, kalcij i puno vitamina C. Također sadrži i natrij, kalij i fosfor, kao i smolu i smolne kiseline te zdrava eterična ulja.

stimulirajuće: gorke tvari u đumbiru, poput đinđerola, navodno potiču cirkulaciju krvi. Zato mnogi preporučuju đumbir kao sredstvo za detoksikaciju.

sredstvo za suzbijanje apetita: brojna istraživanja su do sada dala različite rezultate o tome olakšava li đumbir mršavljenje. Međutim, jedno je istraživanje pokazalo da su ispitanici jeli manje kad su popili čašu napitka s đumbirom jer im je pružila osjećaj sitosti.

smanjuje nadutost: đinđerol kojim obiluje je protuupalni spoj pa je izvrstan za smanjenje plinova i nadutosti, ponajprije jer smanjuje upale u tijelu, a previše upala može uzrokovati plinove, nadutost i želučane tegobe.

protiv mučnine: đumbir je također prirodni biljni lijek protiv mučnine i povraćanja.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba