Imamo savjete

Kako smanjiti rizik od trovanja hranom u ljetnim mjesecima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Ljetni mjeseci su sezona kada su crijevne infekcije česte zbog trovanja hranom. Visoke temperature pogoduju brzom rastu bakterija, što povećava rizik od kontaminacije hrane. Pravilna priprema, skladištenje i higijena hrane ključni su za sprječavanje trovanja hranom.

1. Pravilno skladištenje hrane

Nepravilno skladištenje hrane može dovesti do brze kontaminacije i razvoja bakterija. Evo nekoliko ključnih savjeta:

Frižider: Držite hranu u frižideru na temperaturi ispod 5 °C, posebno namirnice poput mesa, peradi i mliječnih proizvoda.

Zamrzivač: Duboko zamrznite namirnice na -18 °C ili niže kako biste sačuvali njihovu svježinu i sigurnost.

Hlađenje ostatka hrane: Brzo ohladite ostatke kuhane hrane prije nego ih stavite u frižider.

2. Pravilna priprema hrane

Temeljita priprema hrane ključna je za uništavanje bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom:

Kuhanje: Uvijek dobro skuhajte meso, perad i jaja kako biste ubili štetne bakterije. Unutrašnja temperatura kuhanja treba doseći preporučene razine.

Separacija: Koristite zasebne daske za rezanje za sirovo meso i drugu hranu koja se konzumira sirova ili nakon kuhanja.

3. Higijena ruku i površina

Redovno pranje ruku i čišćenje radnih površina ključno je za sprječavanje kontaminacije:

Ruke: Operite ruke prije pripreme hrane, nakon rukovanja sirovim mesom i posjete toaletu.

Površine: Redovno čistite radne površine i daske za rezanje, posebno nakon rukovanja sirovim mesom ili peradi.

4. Izbjegavanje visokorizičnih namirnica

Određene namirnice imaju veći potencijal za uzrokovanje trovanja hranom:

Nepasterizirani mliječni proizvodi: Izaberite pasterizirane mliječne proizvode kako biste smanjili rizik od bakterijskih infekcija.

Sirovo meso i perad: Pazite da dobro skuhate sve mesne proizvode kako biste eliminirali bakterijsku kontaminaciju.

5. Sigurnost pri transportu i pikniku

Ako nosite hranu sa sobom na piknik ili izlet, osigurajte da je hranu pravilno ohlađena i transportovana kako bi se izbjegla kontaminacija.

6. Pravilno odmrzavanje i zagrijavanje

Odmrzavanje: Odmrzavajte hranu u frižideru ili pod hladnom vodom kako biste spriječili brz rast bakterija.

Zagrijavanje: Zagrijavajte hranu dovoljno dugo kako bi se osiguralo da je unutrašnja temperatura dovoljno visoka da ubije bakterije.

7. Pažnja pri kupovini i pripremi salata i voća

Pranje povrća i voća: Temeljito operite svježe voće i povrće prije konzumacije kako biste uklonili nečistoće i bakterije.

Unaprijed pripremljene salate: Izbjegavajte unaprijed pripremljene salate koje su dugo stajale na sobnoj temperaturi.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba