Nutricionisti upozorili: Ovu hranu treba izbjegavati tokom praznika
Ultra obrađena hrana i slatkiši
Nutricionistkinja Evie Vhitehead savjetuje Newsweek da tokom praznika smanjite upotrebu ultra-prerađene hrane poput čokolade, slatkiša i čipsa, jer "naša crijeva ne vole takvu hranu". On preporučuje da se biraju namirnice koje su što sličnije njihovom prirodnom obliku, prenosi Index.
Nutricionista Šarlot Vots ističe važnost kvaliteta u odnosu na kvantitet. Kaže da je bolje jesti "nekoliko kvalitetnih čokoladica, nego veliku količinu jeftine čokolade". S druge strane, dijetetičar Kristin Birn ističe da povremeno uživanje u ultra-prerađenoj hrani nije štetno, ali savjetuje fokusiranje na hranljive namirnice poput voća, povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova.
Velike porcije
Tokom praznika lako je pretjerati sa količinom hrane na tanjiru, ali stručnjaci upozoravaju na moguće posljedice kao što su nadimanje i loše varenje. Dijetetičar Nikola Ludlam-Raine preporučuje da jedete polako, uživajući u svakom zalogaju i slušajući svoje signale sitosti kako biste izbjegli prejedanje. Birn ističe da vam jedenje hrane dok ne osjetite sitosti omogućava da unesete neophodne hranljive materije bez nepotrebnog opterećenja na vaš probavni sistem.
Pržena hrana i ulje
Stručnjaci savjetuju da se smanji ulje, a da se umjesto prženja i tradicionalnog pečenja koriste zdravije metode poput parenja i pečenja na vrelom vazduhu. Povremena konzumacija pržene hrane u malim količinama ne šteti, ali pretjerivanje može izazvati probleme sa varenjem kao što su nadimanje i nelagodnost.
Masna hrana
Za lakše varenje birajte posne komade mesa i smanjite upotrebu dodatih masti, poput putera i margarina. Dodavanje priloga bogatih vlaknima, kao što je pire od slatkog krompira, može pomoći varenju. Iako velike količine masti mogu da opterete probavni sistem, kvalitetne masti i proteini su važni, posebno zimi, ali umjerenost je ključna.
Umjerenost umjesto zabrana
Praznici su vrijeme radosti, tako da potpuno izbjegavanje omiljene hrane može biti kontraproduktivno. Tamna čokolada i kuhano vino, na primjer, imaju antioksidativne prednosti kada se konzumiraju umjereno. Umjesto da preskačete obroke ili stroga ograničenja da se "sačuvate za večeru", jedite redovno i pratite koliko se osjećate siti. Savjet stručnjaka je da uživate u prazničnim specijalitetima, ali pazite na kvalitet i kvantitet kako biste sačuvali balans i zdravlje varenja.