Povrće koje skriva opasne pesticide: Ova namirnica može ugroziti zdravlje
Švedska istraživanja upozoravaju na potencijalno štetne uticaje insekticida, fungicida i regulacija rasta biljaka koji se mogu akumulirati u ljudskom organizmu, s posebnim naglaskom na neurotoksičnost.
Pesticidi poput glifosata povezani su s različitim bolestima, uključujući Parkinsonovu bolest, koja utiče na motoričke funkcije. Istraživanja iz 2011. godine otkrila su da je glifosat jedan od glavnih zagađivača zraka i podzemnih voda, a čak je pronađen i u ljudskoj krvi, urinu, pa čak i u majčinom mlijeku.
Problemi s pamćenjem
Osjetljivost djece na ove toksine posebno zabrinjava, jer njihova izloženost pesticidima može izazvati probleme u razvoju, smanjenu kognitivnu funkciju, pa čak i povećati rizik od raka. Djeca koja redovno konzumiraju povrće kontaminirano pesticidima mogu imati problema s koordinacijom, izdržljivošću i pamćenjem, pokazala su istraživanja.
Kako biste smanjili rizik od štetnih tvari, stručnjaci savjetuju izbjegavanje kupovine povrća poput celera, špinata, paradajza, cherry paradajza, krastavaca i paprika, osim ako nije organski uzgojeno.
Najbolja opcija je, naravno, uzgoj vlastitog povrća, koje ćete tako moći kontrolisati i osigurati da je sigurno za konzumaciju.
Pesticidi se mogu nakupiti u tijelu, ali istraživanja pokazuju da njihova koncentracija pada na nulu nakon samo dvije sedmice bez konzumacije kontaminirane hrane, što jasno ukazuje na važnost izbora zdravih i sigurnih namirnica.