Utiče na zdravlje

Savjeti za borbu s visokom vlagom i niskim pritiskom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Nadolazeći dani donose ne samo pad temperature već i visoku vlagu u zraku, što može ozbiljno uticati na naše zdravlje i svakodnevni život. Prema prognozama meteorologa, očekuje nas temperatura od oko 26 stepeni Celzijevih uz visok udio vlage, što može uzrokovati osjećaj kao da je još toplije.

Visoka vlažnost otežava tijelu prirodno rashlađivanje putem znojenja jer znoj ne isparava efikasno, što može dovesti do pojačanog znojenja i gubitka tekućine. Ovo je posebno važno za djecu, starije osobe te ljude koji rade na otvorenome, jer su oni skloniji dehidraciji. Ključno je piti dovoljno tekućine, prvenstveno vode, kako bismo nadoknadili izgubljenu tekućinu.

Uz to, preporučuje se izbjegavati napitke koji potiču dehidraciju poput kafe, čaja i alkohola te napitke s visokim udjelom šećera. Umjesto toga, korisno je konzumirati namirnice bogate mineralima kao što su banane, avokado, krompir, gljive (kalij), kisele krastavce, sir, slani kikiriki (natrij), špinat, sjemenke bundeve, bademi (magnezij), mlijeko, jogurt, piletina, špinat, tofu (fosfor i kalcij).

Za one koji su osjetljivi na promjene vremena, poput meteoropata, važno je znati da nagle promjene atmosferskog pritiska mogu uzrokovati različite tegobe, uključujući glavobolje, nemir i loše raspoloženje. Osobe s povišenim arterijskim pritiskom ili s problemima poput migrene ili reumatoidnog artritisa posebno su izložene rizicima u takvim uslovima.

Stoga, kako biste se nosili s ovim izazovima, preporučuje se izbjegavanje teškog fizičkog napora i boravka na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana. Umjesto toga, važno je zadržavati se u klimatiziranim prostorima i planirati aktivnosti u skladu s vremenskim uslovima kako biste smanjili rizike povezane s visokom vlagom i niskim pritiskom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba