amanjuju rizik od prehlada

Zimska superhrana – namirnice koje jačaju imunitet

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Zimska prehrana obogaćena ovim namirnicama pomaže u očuvanju zdravlja i vitalnosti, pomažući tijelu da izdrži izazove hladnih dana

Zimska superhrana

Zima donosi hladnije vrijeme, kraće dane i povećan rizik od prehlada i sezonskih bolesti. Upravo u tim mjesecima naš imunološki sustav zahtijeva dodatnu pažnju i podršku kako bi ostao snažan i otporan. Iako su zdrave životne navike, poput dovoljno sna, redovite fizičke aktivnosti i smanjenja stresa, ključne za jačanje obrambenih sposobnosti tijela, ono što unosimo u organizam putem prehrane igra možda i najvažniju ulogu.

Pravilno odabrane namirnice mogu postati naši najbolji saveznici u borbi protiv zimskih virusa i bakterija. Srećom, priroda nam nudi široku paletu tzv. 'supernamirnica' odnosno superhrane bogate hranjivim tvarima koje potiču imunološki odgovor i pomažu nam da se osjećamo energično i zdravo tijekom cijele zime, prenosi žena.hr.

Upravo u zimskim mjesecima naše tijelo treba dodatnu podršku kako bi se uspješno obranilo od infekcija, stoga je važno u prehranu uključiti namirnice koje su bogate hranjivim tvarima koje jačaju imunitet. U nastavku navodimo neke od najboljih namirnica koje vrijedi dodati u prehranu tijekom hladnijih mjeseci:

Citrusno voće

Limun, naranče, grejp i mandarine obiluju vitaminom C, koji je ključan za proizvodnju bijelih krvnih stanica i jačanje imunološkog sustava. Citrusi su odličan dodatak prehrani u zimskim mjesecima.

Đumbir

Ova korijenasta biljka poznata je po svojim protuupalnim svojstvima. Čaj od đumbira ili svježi đumbir u jelima može pomoći u smanjenju upale i pružiti toplinu tijelu.

Češnjak

Zahvaljujući spoju alicinu, češnjak je od davnina poznat po svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Redovito konzumiranje može smanjiti rizik od prehlada i ubrzati oporavak od bolesti.

Špinat

Špinat je još jedna vrijedna namirnica za jačanje imunološkog sustava. Bogat je vitaminom C, antioksidansima i beta karotenom, što doprinosi jačanju imunološke funkcije. Najbolje ga je konzumirati lagano kuhanog kako bi zadržao što više hranjivih tvari.

Jogurt

Probiotici u jogurtu pomažu održavanju zdrave crijevne flore, što je ključno za snažan imunitet. Biraj običan jogurt bez dodanog šećera. Možeš ga obogatiti medom ili bobičastim voćem.

Brokula

Prepuna vitamina A, C i E, brokula je prava zimska superhrana. Kako bi se sačuvali svi vrijedni nutrijenti, najbolje ju je samo kratko kuhati na pari. Odličan je dodatak brojnim jelima - juhama, tjestenina, varivima...

Bademi

Orašasti plodovi su prepuni brojnih vrijednih nutrijenata, a ujedno su i odličan međuobrok. Vitamin E prisutan u bademima igra važnu ulogu u jačanju imuniteta. Dovoljno je šaka dnevno kako bismo osigurali optimalan unos ovog vitamina.

Zeleni čaj

Obiluje flavonoidima i antioksidansima koji potiču imunološku funkciju. Katehini u zelenom čaju mogu pomoći u borbi protiv bakterija i virusa. Idealna je zamjena za kavu i preporuča se konzumirati jednu do dvije šalice dnevno.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba