zdravo i ukusno

Blitva i zdravlje: Kako na prirodan način očistiti jetru?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pinterest
Blitva je povrće koje je cijenjeno ne samo zbog svog ukusa, već i zbog blagotvornog djelovanja na organizam.

Posebno je poznata kao prirodni zaštitnik jetre. Sadrži betain, protein koji pomaže u rasterećenju jetre i olakšava probavu masti. Osim betaina, blitva je bogata i saponinima, supstancama koje štite ćelije tijela od oštećenja.

Sezona blitve traje od maja do oktobra, što je idealno vrijeme da je uvrstite u svoju ishranu. Prilikom kupovine, važno je da listovi budu tamnozeleni i svježi, jer tako blitva zadržava najviše hranjivih sastojaka. Da biste sačuvali svježinu, najbolje je držati je u odjeljku za povrće u frižideru, maksimalno dva dana.

Blitvu možete pripremiti na mnogo načina – ukusna je kada se kratko propirja na maslinovom ulju zajedno sa vlascem, a često se koristi kao prilog uz ribu i meso. Također, stabljike blitve možete kratko blanširati i koristiti ih u salatama s dresingom od rajčice ili limuna.

Ukoliko želite jednostavan i zdrav dodatak svojoj ishrani, blitva je odličan izbor koji prirodno čuva vašu jetru i podstiče dobro varenje.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba