Prvo i najvažnije: kvinoju isperite pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra, tako se skida prirodna gorčina. Na jednu mjeru kvinoje ide dvije mjere vode. Dodajte prstohvat soli, pusti da zavrije, zatim smanji vatru, poklopi i kuhaj oko 15 minuta. Kad upije vodu, ostavi je da odstoji 10 minuta. Prohladi i rastresi viljuškom. To je to.
Dodatni savjeti za savršenu kvinoju
Prije kuhanja je možete kratko popržiti – dobiće orašasti okus.
Umjesto vode, koristi povrtnu supu.
Kombinirajte crvenu, bijelu i crnu kvinoju za boju i raznolikost.
Dodaj maslinovo ulje ili komadić maslaca na kraju, za puniji okus.
Isprobajte i slatku varijantu – skuhajte je u mlijeku s medom i cimetom.
Ljetna salata s kvinojom
Skuhajte kvinoju, pa dodajte kratko pržene tikvice, cherry paradajz, kukuruz i malo maslinovog ulja. Posoli, pobiberi i ukrasi listićima mente. Osvježavajuće, hranjivo i gotovo za 15 minuta.
Zašto je kvinoja tako zdrava?
Ne sadrži gluten, bogata je proteinima, magnezijem, željezom i svim esencijalnim aminokiselinama. Ima nizak glikemijski indeks, podržava zdravlje srca, pomaže kod migrena i daje dugotrajan osjećaj sitosti.
Ako kvinoju pripremite kako treba, bit će ti stalni saveznik u brzoj, zdravoj i ukusnoj ishrani.