nije za svakog

Grejpfrut: Zdrav izbor ili potencijalna prijetnja?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Grejpfrut je citrusno voće koje zasluženo zauzima mjesto na popisima zdravih namirnica.

Bogat vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, pruža brojne zdravstvene prednosti. Osim što jača imunološki sistem, potiče hidrataciju, čini kožu blistavijom i doprinosi zdravlju probave. Međutim, iako je pun koristi, nije prikladan za svakoga.

Ovaj plod može biti blagoslov, ali i rizik

Grejpfrut može biti problematičan za osobe s određenim zdravstvenim problemima. Ljudi koji pate od gastritisa, čira na želucu ili drugih probavnih smetnji trebaju ga izbjegavati.

Kiselost ovog voća može pogoršati njihove simptome, izazivajući nelagodu i upalu. Osim toga, grejpfrut može uticati na metabolizam lijekova, usporavajući njihovu razgradnju u tijelu, što može dovesti do neželjenih posljedica.

Kao i uvijek, savjetuje se posavjetovati s doktorom ili nutricionistom prije nego što uključite grejpfrut u svoju ishranu, pogotovo ako uzimate lijekove ili imate specifične probavne tegobe.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba