Grickalica koju većina obožava pozitivno utiče na zdravlje srca i bogata je magnezijumom
Da bi vam pomogli da donesete ispravnu odluku, portal Eat this, not that kontaktirao je registrovane dijetetičare kako bi razložili prednosti i mane konzumiranja kikirikija.
Destiny Moody, registrovana dijetetičarka kaže da u svakih 100 grama kikirikija, ima oko 25 grama proteina, prenosi Danas.rs
Ovaj visok sadržaj proteina čini kikiriki fantastičnom opcijom za one koji žele da povećaju unos proteina, posebno vegetarijance i vegane.
Dodatno, amino kiseline u kikirikiju (posebno leucin) podržavaju popravku i rast mišića, što je ključno za svakoga ko vodi zdrav i aktivan životni stil.
Kikiriki može poboljšati zdravlje srca
Istraživanja sugerišu da uključivanje orašastih plodova poput kikirikija u izbalansiranu ishranu može biti odličan način da zaštitite svoje srce, dok uživate u užini bogatoj hranljivim materijama.
„Kikiriki je bogat mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje su korisne za zdravlje srca“, kaže Gina Massey, certifikovani lični trener i registrovani dijetetičar sa Barbend.
„Ove zdrave masti pomažu u smanjenju LDL holesterola, koji se često naziva ‘lošim’ holesterolom, i povećavaju HDL holesterol, odnosno ‘dobar’ holesterol, čime se smanjuje rizik od koronarne bolesti srca i moždanog udara“, dodaje ona.
Kikiriki je bogat magnezijumom
Mnogi ljudi ne unose dovoljno magnezijuma, a kikiriki značajno doprinosi ovom esencijalnom mineralu. Moody ističe: „Jedna šolja kikirikija pruža oko 30% dnevne vrednosti magnezijuma“, što, prema Nacionalnom institutu za zdravlje, može pomoći u podršci zdravlju kostiju, funkciji srca i zdravom nervnom sistemu.
Pomaže u borbi protiv upala
Upale su povezane sa mnogim hroničnim bolestima, a studije su pokazale da kikiriki sadrži spojeve koji pomažu u borbi protiv ovog problema.
„Kikiriki sadrži više antioksidanata, kao što su p-kumarinska kiselina i resveratrol, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u telu“, kaže Moody.
Kikiriki može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi
Visok sadržaj masti i vlakana u kikirikiju pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. Studije pokazuju da konzumiranje orašastih plodova (uključujući kikiriki) može pomoći u prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2.
Moody objašnjava: „Masti u kikirikiju usporavaju varenje, sprečavajući nagle skokove nivoa šećera u krvi kada se konzumira sa drugim namirnicama, posebno onima koje su bogate jednostavnim ugljenim hidratima.“
Kikiriki može biti zdrav dodatak vašoj ishrani. On pruža brojne koristi, poput toga što je dobar izvor biljnih proteina, zdravih masti, magnezijuma i vlakana, koji pomažu u oporavku mišića, zdravlju srca, varenju, upravljanju težinom i regulaciji nivoa šećera u krvi. Također sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv upala.
Međutim, kikiriki je bogat kalorijama i može imati visok procenat natrijuma ako je zasoljen. Takođe, njegov sadržaj oksalata može predstavljati rizik za osobe koje su sklone kamenu u bubregu.
I zato izaberite nesoljene varijante kako biste uživali u prednostima kikirikija, a da smanjite potencijalne nedostatke, piše Eatthis.com.