Hljeb ne goji i postoji 5 razloga zašto ga treba jesti
Hljeb i dalje može biti zdrav dio naše ishrane
Hljeb itekako može biti dio zdrave i balansirane ishrane svakog dana – da, tačno, svakog dana! Naravno da postoje proizvodi od hljeba koje biste trebali birati češće od drugih (na primjer, hljeb od žitarica sa cijelim zrnima), ali često zaboravljamo sve dobro što hljeb može da nam ponudi. U nastavku je objašnjeno zašto hljeb nije naš neprijatelj!
Ugljeni hidrati su omiljeni izvor energije za naše tijelo
Hljeb je izvor ugljenih hidrata, koji su glavni izvor energije za naš mozak i mišiće. Da biste imali dovoljno energije tokom cijelog dana, birajte kvalitetne, složene ugljene hidrate, poput žitarica sa cijelim zrnima. Ove žitarice se duže vare, što vam pomaže da duže ostanete siti i obezbjeđuju sporije, ravnomjerno oslobađanje energije, prenosi Krstarica.
Povrće je također izvor ugljenih hidrata
Da, ovo je podsjetnik da ugljeni hidrati nisu loši za vas. Kada je riječ o zdravoj ishrani, važno je sagledati cijelu sliku. Ne postoji nijedna „loša” namirnica, baš kao što ne postoji nijedna pojedinačna „super namirnica”. Različite namirnice i hranljive materije zajedno čine zdravu i balansiranu ishranu. Trudite se da jedete raznovrsne žitarice, zajedno sa drugim izvorima ugljenih hidrata, poput voća, povrća i mahunarki, kako bi vaše tijelo dobilo sve hranljive materije koje su mu potrebne.
Hljeb ne goji
Nijedna pojedinačna namirnica ne goji. Naprotiv, bogat hljeb sa mnogo vlakana može imati suprotan efekat – duže vas drži sitim, obezbjeđuje dovoljno energije za cijeli dan i sprečava napade gladi i prejedanje kasnije tokom dana. Hljeb se često napada kada se govori o kontroli tjelesne težine, ali prekomjerno ograničavanje unosa određenih namirnica može dovesti do nezdravog odnosa prema hrani. Hranite svoje tijelo dobrim namirnicama i u svemu uživajte umjereno!
Hljeb može biti dobar izvor vlakana i proteina
Posebno ako je riječ o žitaricama sa cijelim zrnom! Vlakna su veoma važna za zdravlje naših crijeva, redovno pražnjenje i osjećaj sitosti. Proteini su gradivni blokovi našeg tijela i također pomažu da se osjećamo sitima. Pored vlakana i proteina, hljeb od žitarica sa cijelim zrnom je i izvor vitamina B, folata, gvožđa, pa čak i kalcijuma.
Hljeb se lako može kombinirati s drugim hranljivim namirnicama
Još jedan razlog zašto je hljeb tako dobar jeste to što ga možete učiniti još hranljivijim ako ga kombinirate s drugim namirnicama bogatim hranljivim materijama!
Evo nekoliko ideja:
Puteri od orašastog voća i sjemenki
Domaći džem od čije i voća
Sos od izgnječenog avokada i pikantnih začina
Humus s svježe mljevenim crnim biberom
Bareno jaje sa svježim paradajzom i rukolom
Sir u kriškama ili istopljen sir
Tunjevina ili losos iz konzerve
Hljepčići s piletinom s roštilja, bri sirom i povrćem
Zdravi recepti sa francuskim tostom