Istraživanje: Konzumacija sira može smanjiti rizik od apneje u snu
Istraživači su analizirali podatke 400.000 sudionika iz britanske UK Biobanke i finskog FinnGen projekta kako bi istražili efekte ishrane na apneju u snu. Rezultati su pokazali da ljudi koji redovno konzumiraju sir imaju čak 28 posto manji rizik od razvoja ovog poremećaja u poređenju s onima koji ga ne jedu.
Naučnici smatraju da hranjive tvari u siru, poput kalcija, proteina i vitamina, pozitivno utiču na metaboličko i kardiovaskularno zdravlje, što može pomoći u smanjenju rizika od apneje.
Korištena je metoda Mendelske randomizacije koja je omogućila istraživanje uzročno-posljedičnih veza između konzumacije sira, apneje u snu i 44 biomarkera.
Mani rizik
Istraživanje je otkrilo da sir utiče na 23 biomarkera, od kojih šest direktno povezuje konzumaciju sira s manjim rizikom od apneje u snu.
Stručnjaci naglašavaju da je riječ o povezanosti, a ne nužno o uzročnoj vezi.
Doktor Kevin Shayani upozorio je da, sir može imati zaštitni uticaj smanjujući upalu i enzime povezane s apnejom u snu, ali da prekomjerna konzumacija sireva s visokim udjelom zasićenih masti može imati negativne posljedice po zdravlje. Stoga se preporučuje umjerenost u konzumaciji, kao i odabir sireva s nižim udjelom masti.
Apneja u snu povezana je s mnogim ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularne bolesti, a liječenje može zahtijevati promjene životnih navika, korištenje medicinskih uređaja poput CPAP aparata ili čak hirurške zahvate.