Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. No, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo, prema novijim istraživanjima. Pregled studija iz 2023. zaključio je da je sir "bogat hranjivim tvarima" i da ima "neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje".
"Iako sadrži zasićene masti, sir sadrži korisne hranjive tvari poput proteina i kalcija", kaže dijetetičarka Natalie Rizzo za Today.
Na primjer, kriška cheddara ima pet grama zasićenih masti, ali i sedam grama proteina te osigurava 14% preporučene dnevne vrijednosti kalcija. Osim toga, u siru se nalaze i vitamini A i B.
Koji je sir najzdraviji?
"Ja bih rekla da je najzdraviji izbor svježi sir. Sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva", napominje Rizzo.
Pola čaše nemasnog svježeg sira ima:
90 kalorija
12 grama proteina
2.5 grama masti
5 grama ugljikohidrata
125 miligrama kalcija (10% dnevne vrijednosti)
Drugoplasirani su meki sirevi poput ricotte ili mozzarelle koji se proizvode od nemasnog ili obranog mlijeka, pa imaju manje zasićenih masti i općenito su zdraviji.
"Tvrdi sirevi poput parmezana, cheddara i švicarskog prirodno imaju manje laktoze, pa bi ljudi osjetljivi na laktozu mogli imati koristi od odabira tih proizvoda.
Općenito, svaki sir je dobar u umjerenim količinama, a nutritivni sadržaj samo malo varira među sortama", poručuje Rizzo.