bogate nutrijentima

Namirnice koje je najbolje jesti tokom jeseni

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Otkrijte namirnice koje je najbolje jesti tokom jeseni, a koje su bogate nutrijentima. Saznajte koje namirnice nutricionisti preporučuju

Superhrana je omiljena među nutricionistima i ljubiteljima hrane zbog svoje gustoće nutrijenata koja doprinosi optimalnom zdravlju. Najbolje superhrane su obično i najsvježije.

Sezonsko jedenje donosi brojne prednosti – bolje cijene, bolji okus i tekstura – a uzbuđenje zbog svježih namirnica osigurava da jedete kvalitetne namirnice (tj. cjelovite, neprerađene sastojke). Iako boje na pijacama mogu izblijediti dolaskom jeseni, sezonski urod i dalje nudi fantastične superhrane koje možete uživati dok ne dođe sezona rajčica.

Namirnice koje je najbolje jesti tokom jeseni, a koje preporučuju nutricionisti
Bundeva

Najdekorativniji plod jeseni također je jedan od najvažnijih superhrana sezone. „Mnogi ljudi zaboravljaju da je bundeva zapravo tikva, i izuzetno je bogata hranjivim tvarima“, objašnjava Kristen Lorenz, RDN.

„Bundeve su prepune antioksidansa koji podržavaju imunitet, poput vitamina A i C. Najbogatija je vitaminom A, s pola šalice pirea od bundeve koja sadrži 104% preporučene dnevne količine za odrasle. Ovo je važna pomoć za podršku imunološkom sistemu i borbu protiv infekcija.“ Isprobajte pripremu chili s puretinom i bundevom za ugodan jesenski obrok.

Sjemenke bundeve

Samo 30 grama sjemenki bundeve sadrži 25% dnevno preporučene količine cinka, važnog minerala za ozdravljenje i oporavak.

Sjemenke bundeve su također dobar izvor željeza. Odrasla osoba može dobiti gotovo 15% preporučene dnevne količine iz četvrtine šalice. Sjemenke bundeve su također izvrstan izvor vlakana i omega-3 masnih kiselina, koje podržavaju probavu, zdravlje srca i upalu. Pečene kod kuće s različitim začinima, možete ih dodati domaćoj granoli ili koristiti kao preljev za salate.

Jabuke

Svaka jabuka sadrži oko 5 grama vlakana, što je 20% preporučene dnevne količine vlakana, plus vitamin C i kalij. „Jabuke su jednostavne za pakiranje i nošenje“, dodaje nutricionist. „Jedite ih s maslacem od oraha ili jogurtom za dodatni izvor proteina.“

Bonus: Možete se malo kretati i poboljšati socijalno zdravlje odlaskom na berbu jabuka u voćnjaku ili pregledavanjem obilja na pijaci. Postoji mnogo načina za uživanje u jabukama, a svježe jabuke možete lako osušiti za uživanje u okusu i hranjivim tvarima tokom cijele godine.

Tikve

Osim bundeve, u hladnijim mjesecima ima mnogo jestivih tikvi, prenosi ljepotaizdravlje.ba

„Kada pomislim na jesenske superhrane, pomislim na vlakna i vitamin A, budući da su većina njih narandžaste boje i sadrže mnoge korisne antioksidante“, kaže Stephanie Crabtree, MS, RD. „Vitamin A podržava naš imunološki sistem, a vlakna djeluju kao prebiotik, hraneći dobre bakterije u našem probavnom traktu što također poboljšava naš prirodni imunitet.“

Nar

Nar je superhrana koja je najbolja kada je u sezoni. „Sjajno je vidjeti povratak nara u ovo doba godine“, kaže Crabtree. „Ovo voće je prepuno antioksidanata, prebiotičkih vlakana, polifenola i vitamina C. Ovo čini nar savršenom hranom za sezonu prehlade i gripe, pojačavajući imunitet i dodajući boju svakom jelu.

Nar je također superhrana za zdravlje srca, jer se čini da štite holesterol od oksidacije i razvoja plakova na arterijama.“

Kelj pupčar

Kelj pupčar, koji se beru u jesen, je povrće iz porodice kupusnjača, zajedno sa zdravim povrćem poput cvjetače i brokule.

„Sadrži prirodni biljni spoj zvan sulforafan“, kaže Jennifer House MSc, RD. „Ovo je fitokemikalija koja ima neuroprotektivne i anti-kancerogene zdravstvene učinke. Sa 0,7 g vlakana, mogu nam pomoći da postignemo naš dnevni cilj vlakana: 25 grama dnevno za žene i 38 grama dnevno za muškarce.

Dok promovišu zdravlje crijeva, visoki unos vlakana također može smanjiti nivo holesterola u krvi i zaštititi od razvoja raka debelog crijeva i dijabetesa tipa 2.“

Sezonska superhrana ne samo da pruža mnoge nutritivne prednosti, već također nudi ukusne i zdrave opcije za jesenske obroke. Uživanje u bundevi, sjemenkama bundeve, jabukama, tikvama, naru i kelju papučaru može obogatiti vašu ishranu i poboljšati vaše zdravlje tokom cijele sezone.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba