Namirnice koje nakon četrdesete mogu opteretiti probavu
Ono što je ranije prolazilo bez posljedica, sada može izazvati nadutost, oscilacije energije ili osjećaj težine. U želji da pojednostave svakodnevnu ishranu, mnoge posežu za gotovim proizvodima koji se reklamiraju kao zdravi i praktični.
Međutim, stručnjaci upozoravaju da pojedine namirnice s imidžom „fit izbora“ nisu uvijek blagonaklone prema probavi i hormonskoj ravnoteži, naročito u ovom životnom periodu.
Proteinske pločice – praktične, ali ne uvijek pametan izbor
Proteinske pločice često se predstavljaju kao idealan međuobrok ili brza zamjena za obrok. Iako na prvi pogled djeluju nutritivno bogato, njihov sastav često skriva veliku količinu industrijski obrađenih sastojaka.
U mnogim slučajevima, riječ je o proizvodima s visokim udjelom dodanih šećera, zaslađivača i masnoća, koji mogu opteretiti probavni sistem. Redovno konzumiranje ovakvih pločica može dovesti do naglih skokova energije, ali i brzog umora, kao i problema s probavom.
Granola i gotove mješavine žitarica
Granola se često doživljava kao simbol zdrave ishrane, posebno kada se kombinuje s jogurtom ili voćem. Ipak, industrijski proizvedene verzije često sadrže velike količine dodanog šećera, sirupa i masnoća koje se koriste kako bi proizvod bio ukusniji i dugotrajniji.
Takav sastav može negativno utjecati na crijevnu floru, izazvati nadutost i osjećaj težine u stomaku. Čak i varijante koje nose oznake „bez šećera“ često sadrže zamjenske zaslađivače koji nisu blagi prema probavi.
Zašto je važno čitati sastav?
Nakon četrdesete, tijelo postaje osjetljivije na visoko prerađene namirnice. Probavni sistem sporije reaguje, a crijeva teže održavaju ravnotežu kada su izložena aditivima i skrivenim šećerima.
Zbog toga se preporučuje da se prednost daje jednostavnim, cjelovitim namirnicama – povrću, voću, orašastim plodovima, jajima, ribi i prirodnim izvorima proteina. Takva ishrana podržava stabilnu energiju, bolju probavu i opće osjećanje lakoće.