Špinat (Spinacia oleracea) je izuzetno bogat izvor kalcija, minerala ključnog za očuvanje zdravlja koštanog sistema. Osim kalcija, sadrži značajne količine folne kiseline (vitamin B9), koja ima esencijalnu ulogu u sintezi nukleinskih kiselina i stvaranju crvenih i bijelih krvnih zrnaca, što je posebno važno za trudnice i osobe sa povećanim potrebama za vitaminima B grupe. Također, špinat je bogat beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, neophodan za očuvanje vida, integritet epitelnih ćelija i imunitet. Prisustvo gorkih spojeva dodatno podržava funkciju probavnog sistema stimulisanjem lučenja želudačnih sokova.
Prilikom kupovine preporučuje se biranje svježih listova intenzivno zelene boje, bez oštećenja i znakova propadanja, jer svježina direktno utiče na nutritivnu vrijednost. Listovi treba da budu nježni i mekani, što je indikator optimalne zrelosti i kvaliteta.
Špinat je najbolje čuvati neoprani, upakovan u plastične vrećice, u hladnom okruženju (hladnjak), gdje može zadržati svježinu do pet dana. Pranje neposredno prije skladištenja može dovesti do ubrzanog kvarenja zbog povećane vlage.
U kulinarstvu, špinat je vrlo svestran
Preporučuje se konzumacija u svježem obliku, na primjer u salatama sa paradajzom, pinjolima i parmezanom, začinjenim blagim preljevom od vinskog sirćeta. Također, blago pirjan na maslinovom ulju sa dodatkom bijelog luka i grožđica pruža bogat i složen ukus. Kombinacija sa muškatnim oraščićem, medom i sokom od paradajza izvrsna je kao prilog pečenoj janjetini, ističući aromatične i nutritivne vrijednosti ovog povrća.
Iako je sezona špinata na izmaku, njegova bogata nutritivna vrijednost i raznovrsna primjena čine ga odličnim izborom za zdravu i uravnoteženu ishranu u jesenjem periodu.