Međutim, svjesno odabiranje hrane može biti korisno. Dokazano je da određene namirnice mogu povećati rizik za neka stanja, dok druge mogu pomoći u njihovom smanjenju. Pravilna prehrana, koja uključuje važne vitamine i minerale, može pomoći našem tijelu da bolje funkcioniše.
Studija objavljena prošle godine pokazuje da prehrana može igrati ulogu u smanjenju rizika od raka, izvještava Daily Express. Naučnici iz Indije analizirali su kako hrana utiče na rizik od raka i otkrili da, iako ne postoji čarobni lijek, određene namirnice mogu smanjiti vjerovatnost razvoja raka. Evo koje su namirnice istakli.
Voće i povrće: Studija je istakla važnost prehrane bogate voćem i povrćem. Prema autorima studije, ova hrana je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u zaštiti od raka.
Cjelovite žitarice: To uključuje namirnice poput smeđe riže, zobi i hljeba od cjelovitog zrna pšenice, za koje je studija pokazala da mogu biti korisne protiv raka.
Masna riba: Ribe poput lososa, skuše i sardina mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, posebno raka crijeva, zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina.
Mahunarke: Autori studije spomenuli su da bi grah, leća i druge mahunarke mogle biti važan dio prehrane za prevenciju raka.
Povrće iz skupine krstašica: Ovo povrće sadrži spojeve zvane izotiocijanati koji mogu imati svojstva u borbi protiv raka. Krstašice uključuju brokulu, kupus, rotkvicu i prokulice.