Šećer i slatkiši
Namirnice bogate šećerom, poput gaziranih pića, kolača, slatkiša i čokolade, mogu biti izuzetno štetne za zube. Bakterije u ustima hrane se šećerom i proizvode kiseline koje mogu izazvati propadanje zubne cakline. Redovita konzumacija šećera može dovesti do pojave karijesa i drugih oralnih problema. Preporučuje se ograničiti unos šećera i redovito prati zube nakon konzumacije slatkih namirnica.
Kisela hrana i pića
Kisela hrana i pića, poput agruma, marinirane hrane, gaziranih pića i voćnih sokova, mogu izazvati eroziju zubne cakline. Kiseline u ovim namirnicama mogu omekšati caklinu i dovesti do njenog propadanja. Preporučuje se konzumirati ove namirnice umjereno te koristiti slamčicu za piće kako bi se smanjio kontakt kiselog pića s zubima.
Lješnjaci i orašasti plodovi
Iako su orašasti plodovi bogati hranjivim tvarima, poput vitamina, minerala i zdravih masnoća, neki od njih, poput lješnjaka, badema i kikirikija, mogu biti teški za zube. Tvrdi orašasti plodovi mogu izazvati pukotine ili lomove zuba, pogotovo ako su zubi već oslabljeni. Preporučuje se izbjegavanje prekomjernog žvakanja orašastih plodova te ih možete konzumirati u obliku maslaca ili pasti kako biste smanjili rizik od oštećenja zuba.