Sad im je sezona

Pet jako dobrih razloga zašto jesti jagode

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Sezona je jagoda i vrijeme kada možemo uživati u ovom voću koje je idealno za naše zdravlje. Jagode su bogate antioksidansima koji štite naš organizam od slobodnih radikala i oštećenja. Osim toga, sadrže obilje vitamina C i A, kao i vlakna, željezo i folnu kiselinu. Evo pet sjajnih razloga zašto bismo ih trebali uključiti u svoju prehranu što češće tokom njihove sezone.

1. Štite od raka

U istraživanjima jagode se nalaze na popisu top namirnica koje smanjuju stopu smrtnosti od raka. Također znatno smanjuju umnažanje ćelija raka jetre.

2. Poboljšavaju zdravlje mozga

Pomažu smanjiti učinak oksidativnog stresa i zaustavljaju slabljenje funkcije mozga. Ujedno poboljšavaju sposobnost učenja i motoričke vještine.

3. Održavaju zglobove

Namirnice bogate vitaminom C poput jagoda štite od upalnog artritisa koji pogađa zglobove. 

4. Vitamin C

Osim što je snažan antioksidans, vitamin C nužan je i za djelovanje enzima koji učestvuju u stvaranju kolagena.

5. Dobar rad srca

Hranjive tvari koje se nalaze u jagodama poput folne kiseline, vitamina B6 i kalija važne su za zdravo srce, ali također pomažu u lučenju hormona štitnjače i vitamina B2 i B5 koji sudjeluju u proizvodnji energije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba