prirodni lijek

Samo jedan doručak može promijeniti vašu osjetljivost na inzulin

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Inzulinska rezistencija, koja može dovesti do dijabetesa tipa 2, pogađa mnoge, ali postoje načini za poboljšanje osjetljivosti na inzulin.

Osim redovne tjelesne aktivnosti i smanjenja stresa, ključne su i promjene u ishrani, poput većeg unosa vlakana i smanjenja rafiniranih šećera i zasićenih masti.

Jedan od najboljih početaka dana je doručak, koji može uticati na cijeli metabolizam. Studija iz 2023. pokazala je da preskakanje doručka povećava rizik od predijabetesa.

Smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

Dijetetičarka Danielle Rancourt preporučuje zobene pahuljice, jer su bogate vlaknima, složenim ugljikohidratima i mineralima. Zobena kaša sadrži beta-glukane, koji usporavaju apsorpciju glukoze i pomažu u kontroli šećera u krvi. Studija s više od 470.000 sudionika pokazala je da zob može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Za dodatnu nutritivnu vrijednost, zobenu kašu možete obogatiti voćem, poput jabuka ili bobičastog voća, grčkim jogurtom, maslacem od kikirikija ili orašastim plodovima. Ove namirnice pružaju dodatne vitamine, proteine i zdrave masti koji podržavaju bolju regulaciju šećera u krvi.

Alternativni obroci koji uključuju proteine, vlakna i zdrave masti također su odlični, poput omleta s povrćem, chia pudinga ili grčkog jogurta s orašastim plodovima.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba