Konzervirana hrana, koja je postala nezaobilazan dio naših kuhinjskih ostava, često se podcjenjuje. Međutim, nutricionistica Jess Cording ističe da je među najzdravijim opcijama upravo konzervirana riba, a posebno sardina.
"Sardine su savršen izbor jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i protuupalnim svojstvima. Sadrže minimalne količine žive, što ih čini sigurnim i zdravim odabirom, posebno u poređenju s drugim vrstama riba", objašnjava Cording.
Poboljšajte zdravlje srca
Konzervirane sardine također sadrže dokozaheksaensku kiselinu (DHA), koja je ključna za zdravlje mozga. DHA pomaže u obnovi moždanih stanica i podržava kognitivne funkcije, a ujedno doprinosi zdravlju srca i krvnih žila.
Jednostavnost pripreme također je velika prednost. Konzervirane sardine možete odmah konzumirati ili dodati u razne obroke – od salata do tjestenina, a mogu poslužiti i kao brz međuobrok uz krekere.
Pristupačne su, dugoročno održive i praktične, što ih čini odličnim izvorom hranjivih tvari za svakodnevnu prehranu.
Bez obzira na prehrambene navike, sardine zaslužuju mjesto u svakoj kuhinji kao zdrav, održiv i pristupačan izvor proteina.