Stručnjaci savjetuju koja hrana uzrokuje upalu i kako se zaštititi
Šta treba izbjegavati?
Smatra se da sve višestruko prerađene namirnice mogu da izazovu upalni proces. Ove namirnice mogu da promijene mikrofloru crijeva, to jest odnos dobrih i loših bakterija.
"Ta promena u telu može da utiče na imuni sistem i pokrene njegovu rekciju, odnosno da dovede do imunog odgovora, pojave upale i kada nije došlo do povrede ili infekcije", navodi sagovornica.
Pretjerivanje u ishrani sa višestruko prerađenim namirnicama može da dovede i do razvoja dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.
"Zato je u svakodnevnoj ishrani najbolje drastično smanjiti višestruko prerađene ugljene hidrate, kao što su slatkiši i grickalice, pržene namirnice, gazirane i negazirane napitke sa šećerom, mesne prerađevine i višestruko prerađene i trans masti, kao što su margarin, biljna slatka pavlaka i slično", savjetuje Dijana Radetić.
Svakako najbolji način da izbjegnete višestruko prerađene namirnice je čitanje sastava proizvoda. Ukoliko postoje sastojci koji su nepoznati i nerazumljivi, najbolje je da taj proizvod ostavite na polici, sugeriše ona.
Namirnice sa protivupalnim svojstvom
Kako postoje namirnice koje mogu da budu uzročnik hronične upale, tako postoje i one koje umanjuju upalu, jer su bogate materijama sa protivupalnim svojstvom. Među njima se ističu:
Bobičasto voće – bogat izvor biljnih vlakana, vitamina, minerala i antocijana
Masna riba – izvor proteina i dugih lanaca omega 3 masnih kiselina, kao što su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA)
Brokoli i ostale kupusnjače, kao što su karfiol, kelj, prokelj i slično – izvor sulforana
Paprika – izvor vitamina C, slatka paprika izvor kvercentina, a ljuta sinapinske i ferulne kiseline
Pečurke – sadrže selenijum, bakar, vitamine B grupe i fenole
Grožđe – pored ostalog sadrži i antocijane
Maslinovo ekstra djevičansko ulje – sadrži mononezasićene masne kiseline i oleokantal
Crna čokolada i kakao – bogat izvor flavanola
Paradajz – sadrži likopen
Trešnje – izvor antocijana i katehina
"Sve u svemu, najbolja ishrana je ona koja se bazira na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom obliku", poručuje Dijana Radetić, prenosi Kurir.