učinkovito rješenje

Uz pomoć jednog sastojka jedite grah bez straha od nadustosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Iako uživamo u varivu od graha, svi znamo da on može uzrokovati nadutost. Glavni je krivac za to fitinska kiselina, prirodni sastojak graha, koji otežava probavu i kod mnogih izaziva osjećaj težine i nadutosti nakon obroka.

Fitinska kiselina prirodni je sastojak mnogih namirnica biljnog porijekla poput grahorica, žitarica i mahunarki. To je glavni skladišni oblik fosfora i ostalih minerala u biljkama te sudjeluje u razvoju stabljike, ploda i sjemena, piše Kreni Zdravo.

Srećom, postoji nekoliko načina da se riješimo tog neugodnog osjećaja. Najpoznatiji od njih jest – namakanje graha preko noći ili prokuhavanje graha prije kuhanja.

Ako ste pak zaboravili namočiti grah ili ste se kasno sjetili da želite skuhati to varivo, može vam pomoći i bosiljak. U grah dodajte malo svježeg bosiljka (ili u kuglicu za čaj stavite suhi bosiljak).

Taj začin ne samo da oplemenjuje okus graha već je i iznimno učinkovit protiv nadutosti. Bosiljak pomaže kod problema s crijevima, umiruje želudac i upale, zbog karminativnih svojstava sprječava stvaranje plinova u crijevima i omogućuju oslobađanje organizma od viška tekućine.

Postoji još nekoliko načina koji će vam pomoći da varivo od graha bolje sjedne na želudac i crijeva. U vodu u kojoj potapate grah možete dodati malo octa ili limunova soka kako bi proces bio brži, a grah možete potopiti i u sirutku, tako ćete izbaciti još veći postotak fitinske kiseline.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba