zdravi recept

Veganski comfort food u tanjiru: Kremasti paprikaš od slanutka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Ako ste ljubitelj klasične piletine s paprikom, možda je vrijeme da isprobate nešto novo – i potpuno biljno! Ova veganska verzija koristi slanutak umjesto mesa, dok kremastu teksturu umaka osigurava kokosovo mlijeko.

Rezultat? Brz, ukusan i zdrav obrok koji će vas zasititi, a priprema traje svega 20 minuta.

Mi smo kremasti paprikaš poslužili uz kuhanu rižu, ali savršeno se slaže i s tjesteninom – posebice ako posegnete za onom od mahunarki kako biste dodatno povećali unos proteina.

Sastojci

  • 480 g kuhanog slanutka (ili gotovi iz konzerve)
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 1 veliki luk
  • 1 i ½ jušna žlica paprike u prahu
  • 1 jušna žlica ulja
  • Sol, mljeveni crni papar i chilli u prahu po želji

Za prilog

  • 320 g nekuhane riže
  • Svježi korijander ili bosiljak (za dekoraciju)

Priprema

1. U loncu zagrijte ulje pa dodajte sitno nasjeckani luk. Pržite dok ne postane staklast.
2. Dodajte papriku u prahu, kratko popržite (pazite da ne zagori jer može postati gorka).
3. Umiješajte polovinu slanutka (oko 240 g) i povrtni temeljac. Poklopite i kuhajte 10-ak minuta.
4. Smjesu usitnite štapnim mikserom dok ne postane glatka.
5. Vratite na laganu vatru, dodajte kokosovo mlijeko i ostatak slanutka. Začinite po želji.
6. Kuhajte još nekoliko minuta dok se okusi ne sjedine.
7. Poslužite toplo, uz rižu ili tjesteninu, a za dodatnu svježinu dodajte malo svježeg korijandera ili bosiljka.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba