Ne preskači ovaj korak

Zašto uvijek trebaš potapati orašaste plodove prije jela?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Čuvajzdravlje.ba
Orašasti plodovi i sjemenke postaju sve popularniji kao zdrav izbor za međuobrok ili dodatak jelima.

Ipak, malo ko zna da je pravilna priprema ovih namirnica ključna za maksimalnu korist koju možemo iz njih izvući. Namakanje orašastih plodova i sjemenki nije samo običan ritual – to je proces koji značajno poboljšava njihovu hranjivu vrijednost i olakšava probavu.

Šta je problem s fitinskom kiselinom?

Fitinska kiselina prirodno se nalazi u vanjskom sloju orašastih plodova, sjemenki, mahunarki i žitarica. Iako je fitinska kiselina prirodni zaštitnik biljaka, u ljudskom tijelu ona može vezivati minerale poput željeza, cinka i kalcija i sprječavati njihovu apsorpciju. Dugoročno, to može uzrokovati manjak ovih važnih nutrijenata, pa čak i probleme kao što je gubitak koštane mase.

Osim toga, fitinska kiselina i drugi antinutrijenti, poput tanina, mogu blokirati enzime neophodne za probavu, što može dovesti do nelagoda poput nadutosti, gasova i loše probave.

Kako namakanje pomaže?

Namakanjem orašastih plodova i sjemenki aktiviraju se enzimi i laktobacili koji razgrađuju fitinsku kiselinu i tanine, čime se povećava dostupnost minerala i olakšava probava. Osim toga, deaktiviraju se inhibitori koji mogu ometati probavni sistem, a proces detoksikacije pomaže tijelu da se oslobodi štetnih tvari.

Kako pravilno potapati orašaste plodove i sjemenke?

Uzmite sirove orašaste plodove, sjemenke, mahunarke ili žitarice.
Stavite ih u duboku zdjelu i pospite kašičicom morske soli.
Prelijte litrom vode i ostavite da stoje najmanje sedam sati, idealno preko noći.
Nakon namakanja, dobro ih isperite nekoliko puta pod mlazom vode.
Po potrebi ih osušite u dehidratoru, na suncu ili u pećnici na niskoj temperaturi.
Napomena: Ako namačete pšenicu ili druge žitarice, dodajte u vodu kašiku jabukovog sirćeta ili sok od pola limuna. To pomaže u razgradnji glutena i uklanjanju toksičnih tvari.

Da li je kuhanje dovoljno?

Kuhanje može pomoći u smanjenju fitinske kiseline, ali samo namakanje oslobađa znatno veću količinu ovih antinutrijenata. Zato je kombinacija namakanja i kuhanja najbolji način da iskoristite maksimalne nutritivne vrijednosti orašastih plodova i sjemenki.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba