istraživanja pokazala

Ne trebate duže spavati vikendom, a evo i zašto

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Jeste li ikada poželjeli da nadoknadite propuštene sate sna tokom radne sedmice tako što ćete produžiti spavanje vikendom? Vjerovatno jeste. Međutim, nova istraživanja ukazuju na to da to možda nije najbolja strategija za održavanje zdravog sna i vitalnosti.

Zapravo, nauka sada sugeriše da bi stabilan raspored spavanja, uključujući i vikende, mogao biti ključ za dobar noćni odmor.

1. Raspored spavanja je ključan

Prema nedavnom istraživanju produžavanje sna vikendom može imati negativne posljedice na naš unutrašnji biološki sat, poznat kao cirkadijalni ritam. Ovaj ritam reguliše naše fiziološke procese tokom 24-časovnog ciklusa i može biti osjetljiv na promjene u rasporedu spavanja. Stalno mijenjanje vremena buđenja i odlaska na spavanje vikendom može poremetiti ovaj ritam, što može dovesti do problema sa spavanjem, umorom i smanjenom produktivnošću tokom sedmice.

2. Kontinuitet je ključan za kvalitet sna

Kvalitetan san ne samo da zavisi od količine sna, već i od kontinuiteta. Održavanje konzistentnog rasporeda spavanja i buđenja svakog dana pomaže tijelu da se prilagodi prirodnom ciklusu dana i noći.

3. Kvalitetan san za cjelokupno zdravlje

Dobar san je ključan za opšte zdravlje i blagostanje. Nedostatak sna povezan je sa nizom zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, gojaznost, dijabetes i mentalne poremećaje. Stoga je važno usvojiti zdrave navike spavanja koje podrazumijevaju konzistentan raspored spavanja, čak i tokom vikenda.

Savjeti za bolji san

Ako želite poboljšati svoj san, evo nekoliko savjeta koje možete primijeniti:

  • Pokušajte održavati isto vreme buđenja i odlaska na spavanje svakog dana, uključujući i vikende.
  • Stvorite prijatno okruženje za spavanje bez ometajućih faktora poput svjetlosti i buke.
  • Izbjegavajte konzumiranje kofeina i alkohola kasno tokom dana.
  • Uvedite rutinu opuštanja prije spavanja, poput čitanja knjige ili meditacije.

Dakle, umjesto da pokušavate nadoknaditi propušteni san vikendom, razmislite o usvajanju konzistentnih navika spavanja koje će podržati zdrav i revitalizirajući san svake noći. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete imati više energije i produktivnosti tokom sedmice.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba