Ovo je hrana koju biste pod hitno trebali uvrstiti u svoju prehranu
10 najboljih “superhrana” za 2024.
Ove je godine sljedećih 10 namirnica proglašeno najzaslužnijima za status superhrane, prema stotinama nutricionista koji su sudjelovali u istraživanju:
- Fermentirana hrana
- Borovnice
- sjemenke
- Avokado
- Orasi
- Zeleni čaj
- Mahunarke
- Gljive
- Drevne žitarice
- Losos
Tri nove superhrane na popisu za 2024.
Dok je na popisu najboljih superhrana za 2023. u prvih 10 bilo novih, intrigantnih, pa čak i iznenađujućih pridošlica, kao što su vodeno povrće i biljna mlijeka, nešto poznatije namirnice, uključujući losos, mahunarke i gljive. Evo zašto mahunarke, gljive i losos trenutno dobivaju posebnu pozornost.
Mahunarke
Mahunarke su precizniji izraz za nekoliko namirnica koje se obično nazivaju mahunarkama; međutim, to su, više tehnički, jestive sjemenke iz unutrašnjosti biljke koje se beru suhe. Ona uključuje namirnice koje već poznajete i volite, poput graha, slanutka, leće i suhog graška.
Što čini ove malene tako posebnima? Kao složeni ugljikohidrati, mahunarke su izvrstan izvor vlakana korisnih za crijeva i energije koja se sporo sagorijeva, kao i biljnih proteina, željeza, magnezija, folata i kalija.
Gljive
Pune i ukusne, gljive su svestrana biljna namirnica koja zaslužuje mjesto u vašoj tjednoj rotaciji obroka. Možda ne izgledaju tako svijetle i šarene izvana kao drugo voće i povrće, ali jestive gljive svih vrsta sadrže slične impresivne profile snažnih mikronutrijenata i biljnih spojeva.
To uključuje vitamine i minerale koji podržavaju kogniciju i jačaju imunitet poput vitamina A, nekoliko vitamina B, vitamina D i još mnogo toga. Najistaknutije, dodaje Gensler, gljive su “bogate vlaknima, selenom, kalijem i bakrom; antioksidativni spojevi koji pomažu tijelu u borbi protiv oksidativnog stresa povezanog s oštećenjem tkiva, kroničnim bolestima i starenjem.”
Losos
Možda masna riba o kojoj se najviše govori i koja se najviše preporučuje, losos je konačno dospio među svoje vršnjake superhrane. Svi plodovi mora, uključujući losos, bogat su izvor nemasnih proteina.
Losos također sadrži “omega-3 masne kiseline eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA) koje su korisne za neurološko zdravlje i stanične membrane te mogu sniziti razinu triglicerida u krvi”, kaže Gensler.
“Visok nivo triglicerida, zajedno s visokim nivoom lipoproteina niske gustoće (LDL) i niskim nivoima lipoproteina visoke gustoće (HDL), povezane su s nakupljanjem masnoća unutar stjenki arterija, što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara .”