Saznajte kako

Hrana koju jedemo može imati uticaj na anksioznost

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Anksioznost je sveprisutan problem koji utiče na mnoge ljude. Dok su terapije i lijekovi često ključni u njegovom upravljanju, ne treba zanemariti moć ispravne prehrane u olakšavanju simptoma anksioznosti i poboljšanju općeg mentalnog zdravlja. Evo kako hrana može biti vaš saveznik u borbi protiv anksioznosti.

Jedan od ključnih načina kako prehrana može uticati na anksioznost je kroz osiguravanje uravnoteženog unosa hranjivih tvari. Hrana bogata hranjivim tvarima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, proteina i zdravih masti može pružiti tijelu potrebne nutrijente za optimalno funkcioniranje mozga i nervnog sistema. Na primjer, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput lososa, orašastim plodovima i lanenom sjemenu, mogu imati protuupalno djelovanje i povezane su s smanjenjem nivoa anksioznosti.

Regulacija šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da fluktuacije nivoa šećera u krvi mogu uticati na raspoloženje i osjećaj anksioznosti. Stoga je važno izbjegavati brze ugljikohidrate poput šećera i bijelog brašna, koji mogu uzrokovati nagli porast i pad nivoa šećera u krvi. Umjesto toga, preferirajte kompleksne ugljikohidrate poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, koji oslobađaju energiju postupno i održavaju stabilog nivoa šećera u krvi.

Podrška probavnom zdravlju

Veza između crijeva i mozga, poznata kao osa crijeva i mozga, sve više privlači pažnju naučnika. Zdravlje crijeva može imati značajan uticaj na mentalno zdravlje, uključujući anksioznost. Hrana bogata vlaknima poput voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica može promicati zdravlje crijeva potičući razvoj korisnih bakterija. Fermentirana hrana poput jogurta, kefira i kimchija također može biti korisna za crijevnu floru.

Umjerenost s kofeinom i alkoholom

Kofein i alkohol mogu imati stimulativni učinak na tijelo i nervni sistem , što može pojačati osjećaj anksioznosti kod nekih ljudi. Stoga, umjereno konzumiranje kafe, čaja i alkohola može biti važno za one koji se bore s anksioznošću. Umjesto toga, razmislite o alternativama poput biljnih čajeva koji mogu imati umirujući učinak.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba